Kifulladt év végére az ipar

Brutálisat zuhant a hazai ipar az év végén: teljesítménye decemberben 11,8 százalékkal maradt el a novemberben mérttől. Pontosan két évvel ezelőtt szenvedett el a most decemberihez hasonló méretű visszaesést a magyar ipar, amelynek kibocsátása 2008 végén, egy hónap leforgása alatt 14 százalékkal csökkent. Akkor az éppen elmélyülő gazdasági világválság, most – feltehetőleg –a kedvezőtlen időjárás fertőzte meg a hazai ipart. Előzetes adatok szerint az ipari termelés éves szinten 2010 decemberében 8,5 százalékkal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva 6 százalékkal. Az év egészében 10,5 százaléknyit javult az ipar teljesítménye.

Az elemzők meglepő, de átmeneti jelenségnek tartják a mostani rövidzárlatot. Suppan Gergely gyorsértékelésében nem talált hihető magyarázatot a gyenge teljesítményre, szerinte az időjárás kétségtelenül rossz volt, de önmagában ez ekkora romlást nem okoz. A Takarékbank vezető elemzője szerint kiugróan magas volt az ipar novemberi teljesítménye, de ez sem szolgál meggyőző érvként. Suppan az exportorientált ágazat kilátásait pozitívan látja, hisz a magyar áruk fő felvevőpiacán, Németországban jók a konjunktúramutatók.

Igaz, a német ipari adat sem túl szívderítő: az elemzők által várt 0,3 százalékos havi visszaesés helyett 1,5 százalékos volt a mínusz decemberben az előző havihoz képest. Ott valóban tomboló hóviharok voltak az év végén, s miattuk a nagy építkezéseken kényszerszünetet kellett tartani. Az építőipar teljesítménye egy hónap alatt akár 25 százalékot is romolhatott.

A magyar ipar gyengélkedése a hazai össztermék (GDP) növekedését is visszavetette. Az éves összevetésben 3 százalék környékére várt negyedik negyedéves adat sem lehet 1,6 százaléknál jobb, s az egész éves bővülés ha nem is sokkal, de elmarad a remélt 1 százaléktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.