Új ''húsok'' a közigazgatásban

Éppen egy hete állt munkába az a 270 fiatal, akik bejutottak a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programba. A reménybeli ifjú közszolgák aktívan részt vehetnek majd az EU-elnökségi munkában is.

A Magyar Közigazgatás Ösztöndíj (MKÖ) tíz hónapos szakmai gyakorlatot jelent. Már az első napok is dolgosan teltek, miután a fiatalok összeismerkedtek a programban kulcsfontosságú szerepet játszó mentoraikkal, és a befogadó szervezettel, azonnal feladatokkal és tanulnivalóval látták el őket –tájékoztatta lapunkat Pintz Judit programkoordinátor.

Az ösztöndíj nem a ki-, hanem a beáramlást segíti
Az ösztöndíj nem a ki-, hanem a beáramlást segíti

A gyakornoki programot a Nemzeti Közigazgatási Intézet (a volt Kormányzati Személyügyi Központ) hirdette meg tavaly azért, hogy a közigazgatást magasan képzett, angolul jól beszélő és külföldi tapasztalatokkal is felvértezett munkaerővel töltsék fel. A kétfázisú program vonzerejét a négy hónapos külföldi tapasztalatszerzési lehetőség is növeli, melyet egy féléves hazai gyakorlat előz meg. Ezt egy e-learning rendszerű közigazgatási elméleti képzés egészíti ki, ami vezetői ismereteket is magában foglal.

A résztvevőket régóta a közigazgatásban dolgozó mentorok segítik. A mentorok külföldre ugyan nem követik a résztvevőket, de folyamatosan ellenőrzik és számon kérik a feladatokat, és segítenek abban a kutatómunkában is, amely –mint egy szakdolgozat – szerves része a képzésnek, egyúttal le is zárja azt.

A gyakornokoknak főleg budapesti közigazgatási szerveknél (minisztériumokban, kormányzati háttérintézményekben) találtak helyet. A gyakorlati hely kiválasztása minden jelentkező esetében személyre szabott volt, ami azért is rendkívül fontos, mert a program végeztével ők kötelesek majd állásajánlatot tenni a résztvevőknek. Az MKÖ-ben való részvétel egyik legszigorúbb feltétele ugyanis az, hogy a végzetteknek a hazai közigazgatásban kell kamatoztatniuk tudásukat, a felajánlott köz- vagy kormánytisztviselői állást el kell fogadniuk.

A program idejére az ösztöndíjasok pénzt is kapnak a Magyar Államkincstártól, ennek összege – a befogadó országtól függően –, várhatóan 210 és 270 euró között változik. Ez azonban nem zsebpénz, ebből kell fedezni a kiutazás, a szállás és a megélhetés költségeit.

Az ösztöndíjra 35 év alatti diplomások pályázhattak. Az elvárt angolnyelv-tudás mellett előnyt jelentett bármely más európai uniós nyelv ismerete. Pintz Judit elmondta, hogy a jelentkezők és résztvevők többsége 25 és 27 év közötti, csupán egyharmaduk teljesen pályakezdő, de sok harminc év körüli is jelentkezett, akik így szeretnének bekerülni a közigazgatásba, és olyan közszolgák, akik szeretnének külföldi munkatapasztalatra szert tenni.

A kormány tervezi, hogy a pályázatot idén is meghirdeti, az első turnus vitathatatlan előnye viszont, hogy az ösztöndíjasok aktívan részt vehetnek az EU-elnökségi munkafolyamatokban, és mentoraik irányításával asszisztensként segíthetik az elnökségi stábok munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.