Kockázatos a vagyonátadás Selmeczi szerint

Önálló képviselői indítványként nyújtotta be a parlamenthez tegnap a nyugdíjreformalapról szóló törvény módosítását Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, egyben nyugdíjvédelmi kormánybiztos. Az előterjesztés teremti meg a lehetőségét annak, hogy a magánnyugdíjpénztárakban lévő nyugdíjvagyon eddigi kezelését, illetve átadását-átvételét ellenőrizhesse a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi).

Selmeczi indoklása szerint „az alap részére átadandó eszközök, valamint az eszközkezelés ellenőrzése elengedhetetlen feltétele az eszközök átadásának maradéktalan teljesüléséhez”. Mint írja, „az ellenőrzés biztosítja, hogy a pénztárakból átlépő természetes személyek jogai a bonyolult és önmagában is kockázatos átadási folyamat során nem sérülnek”.

A módosítás értelmében a Kehi – a javaslatban egyébként csak anynyi szerepel, hogy kormányzati ellenőrzési szerv, de Selmeczi hét végén nyilvánvalóvá tette, hogy a Kehiről van szó – a munkája során megismerhet különböző, jogszabályban meghatározott titkot. Ezek között szerepel a pénztártitok, üzleti titok és a banktitok, értékpapírtitok, valamint a pénztártagok személyes adatait is megismerheti a szervezet, amit a közérdekű feladat teljesítésével indokol az előterjesztő. Előírná továbbá, hogy a PSZÁF-nak együtt kell működnie a Kehivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.