Röviden

Vége az EU és a WTO banánháborújának

Az EU a jövőben csökkenti a latin-amerikai banántermelők által fizetendő vámot, a következő hat évben tonnánként 176 euróról 114 euróra. Ezzel hivatalosan is vége van az Európai Unió és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közötti „banánháborúnak”, amely húszéves jogi huzavona volt, de immár az Európai Parlament ratifikálta az erről szóló, 2009 decemberében létrejött megállapodást. A WTO azért erőltette ezt, hogy a dél-amerikai globális cégeket – Chiquita, Dole –az EU ne sújtsa vámmal, szemben a többnyire volt európai gyarmat afrikai, karibi, csendes-óceáni államokkal. Az unió 4,8 millió tonna banánt importált 2008-ban 2,9 milliárd euró értékben, ennek háromnegyede Latin-Amerikából származott. (MTI)

Szabadul econet.hurészvényeitől az OTP

Az OTP Bank a tulajdonában lévő econet.hu-részvényekből hétmillió 250 ezer darabot értékesített az MKB Banknak. Az OTP Bank befolyása az econetben ezzel 0,1 százalékra csökkent. Az MKB Bank 10,58 százalékos hányadot vásárolt. Az MKB hangsúlyozza, hogy a részvényeket nem befektetési céllal, hanem befektetési szolgáltatási tevékenység keretében adott ügyfél megbízására vásárolta, szavazati jogát nem kívánja gyakorolni. Az OTP még 2009 novemberében jelentette be, hogy 14,65 százalékos befolyást szerzett az econetben. (Munkatársunktól)

Hatalmas siker a 3D-s tv a németországi piacon

Felülmúlta a várakozásokat a 3D-s tévék értékesítése Németországban – közölte a német elektronikai ágazati szakmai szervezet, a GFU. A 3D-s tévék 2010. júniusi bevezetése óta 178 ezer darabot adtak el a vadonatúj termékkategóriából. A kínálat eddig a száz centinél nagyobb modellekre korlátozódott, de hamarosan megjelennek a kisebb modellek is. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.