Feketelistázzák a rossz bérlőket

„Három bérlővel jártunk pórul, végül áron alul eladtuk az anyám lakását, hogy legalább a rezsijét ne mi fizessük. Aztán rájöttünk, hogy esetünk nem egyedi, sokan megjárják a szó nélkül, jelentős bérleti és közműdíjhátralékkal lelépő lakásbérlőikkel.”

A lakáskiadás nem mindig veszélytelen üzlet, mert az ingatlan tulajdonosának könnyen meggyűlhet a baja a rosszhiszemű bérlővel. Bencze Szabó Péter szó szerint megfizetett már az ötletért, amihez többszöri csalódás révén jutott el, nevezetesen hogy a banki BAR-listák mintájára közzétegye a rossz bérlőkét. A héten „beélesített” internetes portál (www.rosszberlo.hu) célja egy értelműen a kármegelőzés. Az ötletgazda szerint ugyanis a jog nem a bérbeadót, hanem a bérlőt védi inkább. A lakásába beengedett nem fizető, vagy kárt okozó, a szomszédokat zavaró idegennel szemben ugyanis a tulajdonos gyakorlatilag tehetetlen, a jogos kárát többnyire a hosszadalmas polgári peres eljárás végén sem biztos, hogy meg tudja téríttetni.

Lelépett a lakó – utána a vízözön
Lelépett a lakó – utána a vízözön

Vannak bérlők, akik egyszerűen köddé válnak, ilyenkor a bérbeadót jó esetben üres, rosszabb esetben kiürített és csúnyán lelakott lakás fogadja a helyszínen. A másik véglet, amikor a nem fizető bérlő egyszerűen eltávolíthatatlan, mert pontosan tudja, hogy a kilakoltatás, vagyis a lakáskiürítési per hosszadalmas eljárás. A Fészek Ingatlaniroda szakértője fi gyelmeztet: ilyen esetben nem érdemes nehézfiúk segítségét kérni, mert „az erőszakos módszerek alkalmazásával – beleértve a zaklatást is – a tulajdonos könnyen megütheti a bokáját, és ő lehet az, akinek önbíráskodás, magánlaksértés miatt felelnie kell”.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a közműszolgáltatást sem lehet egyszerűen kikapcsoltatni egy harmadik személy rovására, főleg akkor nem, ha a mérőórákat a bérbeadáskor átíratták a bérlő nevére. Ennek persze van haszna, hiszen a közműhátralékokat később legalább nem a bérbeadónak kell kifizetnie.

Az a lakástulajdonos, aki már legalább egyszer megjárta a fizetés nélkül lelépő bérlőjével, érthetően óvatos és bizalmatlan, csakhogy semmi garancia nincs rá, hogy legközelebb sikerül jó bérlőt találnia. Bencze Szabó Péter, a rosszberlo portál szellemi atyja szerint ezt a piaci rést fontos lenne betölteni, mert az ingatlantulajdonosok végül oda jutnak, hogy semmi hasznuk nem származik a legértékesebb vagyontárgyuk fenntartásából.

Jogilag igen szűkre szabott a listázási lehetőség az adatvédelmi szempontok miatt. A kárt okozó, volt főbérlőjüknek máig adós bérlőkről mindöszsze a nevüket közlik, és az eset rövid leírását. Az elővigyázatossághoz esetenként már ez is elég lehet. No meg az, ha a bérlővel hivatalos szerződést köt a bérbeadó, és adót fizet a bérleti díj után. A nem fizető bérlők ugyanis a leghatásosabban a feketebérlet tényével tudják megzsarolni az ingatlantulajdonosokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.