Pakson a hosszabbításra készülnek

Minden eddiginél sikeresebb évet tudhat maga mögött a Paksi Atomerőmű.Termelését 2,2 százalékkal, árbevételét 7,2 százalékkal növelte tavaly, miközben a biztonsági mutatói is jobb képet mutatnak a korábbiaknál.

A Paksi Atomerőmű tavalyi villamosenergia-termelése 15 761 gigawattóra volt, 2,2 százalékkal több a 2009-esnél. Ez az energiamenyiség azt jelenti, hogy az itthon termelt villamos energia 42,1 százaléka paksi, a teljes hazai energiafogyasztás 37 százalékát biztosítja az atomerőmű. A négy blokk hazánkban továbbra is az energiaellátás legolcsóbban termelő egységének számít. Az egy kilowattórára jutó villamosenergia-árbevétel 11,16 forint, és tavaly a vállalat árbevétele 165,2 milliárd forint volt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója szerint nem csupán a termelés terén, hanem a rendelkezésre állás tekintetében is rekordévnek számít a tavalyi. Az atomerőmű átlagos teljesítménykihasználási tényezője közel 90 százalék. A részvénytársaság vezérigazgatója a 2011. év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidőhosszabbítás és a bővítés előkészítő feladatait említette. Elmondta, hogy 2010-ben a tervek szerint haladtak a programmal, reális cél tehát, hogy ez év decemberéig beadják az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához az 1. blokk üzemidejének meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmet. Az üzemidő-hosszabbításra eddig nyolcmilliárdot költöttek, s mire meglesz a negyedik blokk engedélye is, további tizennyolcmilliárd megy el erre a célra. Pakson tavaly óta új típusú üzemanyagot használnak, amely az eddigi négy helyett öt évig ad energiát. A cél az, hogy belát ható időn belül mindegyik blokk ilyennel üzemeljen.

A tervezett újabb egy-két blokk építését előkészítő Lévai-projekt keretében elindították a telephely- és a környezetvédelmi engedély megszerzését célzó munkafolyamatot, illetve a lehetséges vállalkozók körének és a szükséges munkaerő nagyságának felmérését. Hamvas István reméli, hogy a majdani beruházás 30-35 százalékát hazai cégek és intézmények végzik el. A finanszírozásban részt venni kívánó cégek köre nagy, de még nincs döntés a finanszírozás módjáról. A szállítói tendert várhatóan 2011 végén, 2012 elején jelentetik meg, a kiértékelésre, döntésre pedig egy évet szánnak. A vezérigazgató egyértelművé tette, hogy ha épül új blokk(ok), az a jelenlegi telephelyen valósul meg.

Információink szerint a politikai döntéstől számítva 12 év szükséges ahhoz, hogy egy új blokkot üzembe helyezzenek. Hat év kell az engedélyek megszerzéséhez és a tenderkiíráshoz, további hat év pedig az építkezéshez. Mai árakon számolva ezer megawattnyi atomerőművi kapacitás kiépítése 3,5 milliárd euróba kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.