A BorsodChem lesz a vegyipar trójai falova?

Révbe ért a Wanhua: a kínai vegyipari konszern egy 1,2 milliárd eurós ügylet keretében megszerezte a BorsodChem teljes irányítását. Bő másfél éves folyamat eredménye, hogy a magyar vegyipari óriás 96 százaléka kínai kézbe került, a szerződést tegnap írták alá.

Hétfő este a Permira Alapok, a Vienna Capital Partners (VCP) – mint eddigi többségi tulajdonosok – és a kínai vegyipari társaság, a Wanhua Industrial Group aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében az ázsiai vállalat kezébe került a BorsodChem 96 százalékos részvénycsomagja. A Wanhuának egy hosszú és igencsak agresszív felvásárlási folyamat következtében már eddig is volt 38 százalékos részesedése a kazincbarcikai cégben, s most ezt „egészítették ki” – jelentette be kedden Jason Ding, a kínai társaság vezérigazgatója.

A kínai vállalat 2009-ben az addigi tulajdonosok, a VCP és Permira számára váratlanul megszerezte a BorsodChem mezzanin (alárendelt kölcsöntőke) hiteleinek egy jelentős részét. Ezzel úgymond házon belülre került, miután már akkor is deklarálták: ezt a tételt idővel tulajdonrésszé kívánják alakítani. Ám már akkor sem ez volt az elképzeléseik végleges kifutása, s erre az első pillanattól kezdve félreérthetetlenül utaltak is: többségi, irányítást biztosító befolyást akarnak szerezni a magyar vállalatban. Hogy a hétfőn megvásárolt 58 százalékos tulajdonrészért pontosan mennyit is fizettek, azt Jason Ding nem árulta el, s erről a VCP, valamint a Permira részéről sem nyilatkoztak. A Wanhua-vezér csupán anynyit jegyzett meg, hogy a teljes tranzakció 1,23 milliárd euró volt – jelenlegi árfolyamon 335 milliárd forint –, amelyhez a Bank of China nyújtott segítséget. A fennmaradó 4 százalék a BorsodChem hitelezőinek kezében van – tette hozzá. A kínai vállalat egyébként akkor szerzett opciós jogot a BC további megvásárlására, amikor tavaly nyáron a kazincbarcikai vállalat számára 140 millió eurós forrást biztosított. Ez a tőke – Jason Ding szavai szerint – része a teljes tranzakciós összegnek. A forrást a TDI-2-es üzem beruházásaira fordították. Kifejtette: nem helytállóak azok a híresztelések, hogy a BC megvétele után a gyártást Kínába telepítenék,mint fogalmazott: hoszszú távú terveik vannak Európában, amelynek meghatározó része a BorsodChem.

Az ügylet során egyébként nem maradt érintetlenül a BC igencsak jelentékeny, korábban mintegy 900 millió euróra taksált hitelállománya sem. AWanhua vezetője kifejtette, hogy ebből komoly mennyiségnek roppant magas volt a kamatterhe, ezért ezek egy részét visszafizették, a fennmaradókat pedig átstrukturálták.

Bár az eladó és a vevő ma már egyetértésben ült egy asztalnál, azért ez nem mindig volt így. A folyamat elején nem volt ennyire baráti a viszony, sőt akkor a Permira részéről hangsúlyozták: más elképzeléseik vannak a BC-vel, mint amit a Wanhua felvázolt. Arra a kérdésre, hogy a kínai vállalat miért lépett be ilyen agresszív módon a magyar vállalatba, Jason Ding úgy reagált: „Európa jelenleg a világ legnagyobb izocianátpiaca, aki nem akar nagygyá, globális vállalattá válni, az itt nem jelenik meg”. Félreérthetetlenül jelezte ezzel: nekik komoly terveik vannak. A BorsodChem főleg a bútoriparban használatos TDI-t (toluilén-diizocianát), az építőanyag- és szigetelőanyag-iparban szükséges MDI-t (metilén-difenil-diizocianát), valamint PVC-t (polivinil-klorid) gyárt.

Előbbi két piacon jelentős szerepet is szánnak a BC-nek Európában, olyannyira, hogy a kontinens legnagyobb és leghatékonyabb gyártójává kívánják fejleszteni. Hogy ez pontosan mit is takar, egyelőre nem részletezte, mint fogalmazott, a menedzsmenttel először áttekintik, hogy immár az anyavállalattal milyen módon lehet a legkedvezőbbé tenni az együttműködést és milyen lehetőségek vannak a piacon, ha ez kirajzolódott, akkor döntenek a középtávú beruházásokról.

Addig is vannak azonban közös tervek, így a Wanhua Kínábanmost épít egy 300 ezer tonna kapacitású TDI-üzemet, s a beruházás befejezéséig a Borsodban gyártott termékekkel láthatják el a kínai piacot – mondta Wolfgang Büchele, a BC elnökvezérigazgatója. Amennyiben pedig a kereslet elég nagy lesz, a magyar TDI-1-es üzemet sem állítják le, mint ahogy ezt korábban akkorra tervezték, amikor a – szintén Kazincbarcikán épülő – kettes gyáregység már üzembiztosan működik. Ennek indítását júliusra tervezik.

Wolfgang Büchele az eredményekről szólva még megjegyezte: a BC idén „jóval” 100 millió euró feletti kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereséget (EBITDA) vár a tavalyi, előzetes adatok szerint 90 millió euróval szemben.

Nem jönnek kínai vendégmunkások

Az elmúlt napokban Kazincbarcika környékén többször is felröppent annak a híre, hogy hamarosan ötszáz kínai szakember érkezik leendő munkavállalóként a borsodi vegyi üzembe. A BorsodChem sajtóosztályán kérdésünkre ezt az értesülést légből kapottnak minősítették. (D. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.