Kifizette az OBA a Jógazda betéteseit

Kifizette a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár biztosított betéteit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a január 31-ei határidőig. Az államilag garantált betétek tulajdonosai is megkapják pénzüket, amint pecsét kerül az alap és az állam közötti szerződésre. A nem biztosított betétek birtokosai a felszámolási eljárásban érvényesíthetik igényüket.

A Jógazda tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását. A szövetkezetnél mintegy 6500 betétes 9,8 milliárd forintja fagyott be. Az alap kártalanítási kötelezettsége 8,5 milliárd forintra terjedt ki, összesen 5457 betétes volt jogosult kártalanításra, az átlagos betétnagyság másfél millió forint volt. Az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb százezer eurónak megfelelő forintösszegig, jelen esetben 27,88 millió forintig fizetheti ki.

Tóth István, az alap kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a takaréknak volt egy vitatott konstrukciója, a Gránit Diszkont Betétjegy, amely nevében diszkont volt, de nem akként kezelte a pénzintézet. Az OBA ezzel kapcsolatban a PSZÁF által kirendelt felügyeleti biztosoktól kért állásfoglalást. Megállapították: az ügyfelek a betételhelyezéskor a tőkeösszegként feltüntetett összeget fizették be, vagyis ez az összeg nem a lejáratkori összeget jelenti (azaz a termék elnevezésével ellentétben nem diszkontként funkcionált), így az alap kifizeti a betétes által befizetett tőkeösszeg, és a kártalanításban figyelembe vett tőkeösszeg közötti különbözetet. Az érintett betéteseknek emiatt nem kell külön reklamálniuk, az OBA a különbözetet automatikusan elküldi számukra azon a módon, ahogyan az eddigi kártalanításuk történt.

Az OBA kártalanítási értékhatárát 19 darab, összesen 350 millió forint összegű betét haladja meg, a betétbiztosítás alól kizárt betétek összege pedig 364 millió forint, ezen belül 13 települési önkormányzat összesen 59 millió forintot, három hitelintézet 252 millió forintot „bukott” el. Az OBA által nem biztosított – a százezer euró fölötti betétrészre vagy más okból nem biztosított – betétekre a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Az érintettek a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján keresztül értesülhetnek a felszámolás elindulásáról, s ezt követően tudják beadni a cégnek hitelezői igényüket. A felszámolási eljárás elindulásáról az OBA is tájékoztatást ad majd honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.