Nyugdíj: az utolsó nap

Ma lehet utoljára nyilatkozni a nyugdíjbiztosító 38 irodájában a magánnyugdíjpénztárban maradásról. A január 31-ig nyitva álló lehetőséggel eddig megközelítőleg 70 ezren éltek, vagyis a teljes pénztártagság kevesebb mint 3 százaléka. Ma vélhetően emelkedni fog a számuk, ám az már bizonyos, hogy a pénztárak vezetői által várt 10–15 százalékos aránya a maradóknak álom marad.

Azok sem veszítik el azonban a pénztári tagságukat a holnapi nappal, akik nem nyilatkoztak. A törvény szerint nekik is fennmarad a tagsági viszonyuk február végéig. Azért addig, mert vannak, akik akadályoztatás miatt (egészségügyi okokból például) nem tudtak január végéig személyesen nyilatkozni az ügyfélszolgálatokon. Őket otthonukban keresik föl a nyugdíjbiztosító munkatársai.

A döntésre alig másfél hónapjuk maradt a pénztártagoknak, a törvényt ugyanis karácsony előtt hirdették ki a Magyar Közlönyben. A Magyar Szocialista Párt szerint ez elégtelen idő volt az alapos mérlegelésre, ezért tegnap azt javasolták, hogy a kormány egy hónappal hosszabbítsa meg a nyilatkozattétel határidejét. Ehhez azonban nem elég a kormány, a parlamentet kellene soron kívül összehívni, mivel a január végi határidő törvénybe van foglalva. A kormánynak az eljárási szabályok kialakításában van szabad keze.

A szocialisták ismét ígéretet tettek arra, hogy azonnal visszaállítják a pénztárban maradók „jogveszteségeit”, ahogy kormányra kerülnek – ők ugyanis a továbbiakban nem szereznek jogszerző időt, holott a nyugdíjjárulékuk többségét továbbra is az állami kasszába folyatják be. Azt is ígéri az MSZP, hogy jogsegélyszolgálattal segítik azokat a közszférában és a közhivatalokban dolgozókat, akiket a magán-nyugdíjpénztári döntésük miatt fenyegetnek kirúgással. Arról viszont sehol nem esik szó, hogy esetleg visszaállítanák a magánnyugdíjpénztárak eredeti működési feltételeit. Ezt persze nagyban megnehezíti, hogy a pénztárakból visszavett vagyon elmegy az államadósság csökkentésére, illetve nyugdíj-, valamint egyéb folyó kiadásokra.

A kormányt egyetlen mondat megfogalmazására késztette a szocialisták vasárnapi sajtótájékoztatója: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője annyit közölt az MTI-vel, hogy „az MSZP ragaszkodása a magán-nyugdíjpénztári rendszerhez cáfolhatatlanul világossá teszi az anyagi és politikai összefonódásokat az emberek nyugdíjbefizetéseit eltőzsdéző magánpénztárak és az MSZP között”.

Ahogy arra számítani lehetett, a kormány módosítani fogja a jogszabályokat, hogy azok a pénztártagok is részesülhessenek államilag finanszírozott egészségügyi ellátásban, akiknek a szolgálati ideje nem éri el a résznyugdíj megszerzéséhez szükséges 15 évet sem. Ők a hatályos jogszabályok szerint ugyanis nem kapnának ilyen ellátást. A kormány egy másik ügyben, a családi adókedvezményeknél is korrekcióra kényszerül, hogy az élettársi kapcsolatban élők hiánytalanul kihasználhassák a kedvezményt.

Ma még le lehet adni a nyilatkozatokat
Ma még le lehet adni a nyilatkozatokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.