Visszaadná engedélyét a Panrusgáz

A Magyar Energia Hivatal vizsgálatot folytat a Panrusgáz Zrt. gázkereskedelmi engedélyének visszaadása kapcsán. A hivatal nem szeretné ha fogyasztók maradnának ellátás nélkül.

A Magyar Energia Hivatal vizsgálatot folytat a Panrusgáz Zrt. gázkereskedelmi engedélyének visszaadása kapcsán – tudtuk meg Vigassy Csabától, az intézmény szóvivőjétől. A hivatalnak az a szándéka, hogy az engedély visszaadásának következtében ne maradjanak ellátás nélkül a fogyasztók.

Az Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállítási láncban a Panrusgáz Zrt. az orosz Gazprom és fő magyarországi vevője, a német E.ON közé ékelődő tag. Egyszersmind az eladó és a vevő tulajdonában áll, és az osztalékon keresztül a forgalom mintegy fél százalékát hagyományosan visszaosztja nekik. A társaság nem végez kiterjedt tevékenységet, árbevétele mégis félezer milliárd forint.

A cégnek mintegy ötmilliárd forint adót kellene fizetnie, de állítólag arra hivatkoznak, hogy nincsenek forrásaik az adó befizetésére. Információink szerint állásfoglalást kértek arra nézvést, hogy vonatkozik-e rájuk az adó. Erre feltehetőleg igen volt a válasz, így viszont egyre inkább esélyes, hogy az APEH felszámolást kezdeményez a Panrusgáz ellen. Ebben az esetben kérdés, hogy kell-e módosítani az orosz–magyar gázszállítások rendszerén.

Értesülésünk szerint a két fél most több lehetőséget latolgat. A fő cél a gázkereskedelmi kapcsolat fenntartása az adó megfizetése nélkül. A jelek szerint a politikai kapcsolatokra tekintettel, a kormány efelett szemet huny. Olyannyira, hogy január elseje óta a gázszállítások a cég bizonytalan helyzete ellenére is zavartalanok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.