Szlovákiában várnak a német disznószállítmányok
Hétfőtől enyhülhet a dioxinbotrány miatt bevezetett hatósági szigor. Pár hete írtunk arról, hogy a németországi dioxinszennyezés nyilvánosságra kerülése után rövid idő alatt összeomlott az ottani sertéspiac: 20-30 százalékkal estek az árak, s a német gazdák áron alul igyekeznek szabadulni az egészséges állatoktól. Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke akkor azt mondta, a magyar feketepiacon is megjelent a rendkívül olcsó német disznóhús. Cikkünk megjelenése után néhány nappal a szaktárca a korábban csak tojásra vonatkozó ellenőrzési rendeletét a Németországból származó sertéshúsokra is kiterjesztette. Sákán Antal szerint a kormányzat behódolt a német húsés kereskedelmi lobbinak, s újból beengedi az országba disznóikat.
Arról számolt be, hogy az elmúlt napokban Nagylakról – ahol a vizsgálat miatt karanténban várakoztak a német sertésszállítmányok – több kamiont is kitessékeltek az országból, a szlovák határig kísérve azokat. Onnan azonban nem utaztak tovább ezek a szállítmányok, hanem – újabb német hússal megrakott kamionokkal kiegészülve – a hétfői bejelentésre várnak, hogy ismét megindulhassanak Magyarországra. Az elnök szerint a jövő héten jelentős árzuhanásra lehet számítani a hazai húspiacokon, ugyanis már most érzékelhető, hogy a kilónként 20-30 forinttal kevesebbet kínálnak a feldolgozók.
Kardeván Endre, az országos főállatorvos január 19-i hatállyal rendelte el a Németországból származó sertéshús hazai forgalmazásának korlátozását, egészen február 28-ig. A szigorú ellenőrzés következményeként több élelmiszerlánc polcairól is eltűntek a német sertéshústermékek. A kereskedők hivatalos magyarázata szerint addig vették le a polcról azokat, amíg a hosszadalmas vizsgálat be nem fejeződik.
Az intézkedések érintették a McDonald’s kínálatát is. A magyar főállatorvosi határozat néhány napig fennakadást okozott a gyorsétterem sertéshúsellátásában, mert hétfőtől kivonták a német sertéshúsból készült termékeiket. – A McDonald’s beszállítói tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy sertéshústermékei biztonságosak – közölte a multinacionális cég szerkesztőségünkkel. A beszállító azonban a dioxinmentességet bizonyító tanúsítvány ellenére sem szállíthatott német forrásból származó sertéshúst az étteremhálózatnak. A sertéshússzállítás folyamatossága azóta helyreállt. Az éttermekben szombat estétől fokozatosan kaphatóak lesznek a sertéshústermékek, amelyek Angliából és Franciaországból származnak. A hazai ellenőrzési szigorán – uniós nyomásra – hétfőtől engednek. Kardeván Endre egy televíziós műsorban elmondta, hogy felülvizsgálja azt a korábbi határozatot, amelyet a dioxinbotrány miatt a közvetlenül vagy közvetve Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshúskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozására hozott.
Négypontos javaslat az egészségügyi biztostól
Kardeván Endre jelezte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint személyesen ő maga tárgyalásokat folytatott a szóban forgó ügyben Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával. A mostani dioxinbotrány miatt az Európai Bizottság egészségügyi biztosa négypontos javaslatot terjesztett elő a további hasonló esetek megakadályozására. E szerint fizikailag el kell különíteni az ipari és a takarmányzsír előállítását, valamint szállítását; továbbá engedélyhez kell kötni a takarmánygyártó üzemek működését a mostani regisztráció helyett. Ezen kívül újfajta – szigorúbb – dioxin-ellenőrzést kell bevezetni a takarmánygyártásban, végül bejelentési kötelezettség terheli a laboratóriumokat (beleértve a magánlaboratóriumokat is) amennyiben dioxinszennyezést találnak.