Védi a tulajdonjogot a szlovák alkotmánybíróság

Két olyan törvényt semmisített meg a kassai székhelyű alkotmánybíróság, amelyet Robert Fico regnálása idején fogadtak el.

Alkotmányellenesnek és az uniós alapértékeket is sértőnek nyilvánította a szlovákiai taláros testület azt a két jogszabályt, amelyet 2007-ben Robert Fico kormányának javaslata alapján fogadtak el az akkori kormánypárti képviselők. Egyúttal kötelezték a pozsonyi parlamentet, hogy a döntés alapján hat hónapon belül módosítsák az egészségügyi biztosítókról és a magáningatlanok kisajátításáról rendelkező törvényeket, amelyeknek több rendelkezését megsemmisítették.

Három és fél éve a Fico-kabinet javaslatára keresztülhajszolt jogszabály megtiltotta az északi szomszédunknál működő magán-egészségügyi biztosítóknak, hogy a képzett nyereségükkel szabadon rendelkezzenek. Kötelezővé tették számukra, hogy ezt az összeget visszaforgassák a közegészségügybe. Egyúttal pedig megszabták azt is, hogy működési költségként legfeljebb a polgárok által befizetett összeg 3,5 százalékát számolhatják el. A szlovákiai alkotmánybíróság szerint ezek a rendelkezések sértik a tulajdonhoz való jogot, egyúttal pedig beavatkoznak annak gyakorlásába.

Ugyancsak megsemmisítették azt a törvényt, amely alapján a közérdekre való hivatkozással az állam gyorsított eljárásban, s egyoldalúan megállapított feltételekkel kisajátíthatott magáningatlanokat. Robert Fico kabinetje így akarta lezárni a telekvitákat, egyúttal pedig felgyorsítani a Pozsony és Kassa közötti autópálya építését. Az alkotmánybírák azonban a magántulajdon megsértésének minősítették ezt a jogszabályt, amelyet egyébként az Európai Bizottság is vizsgál.

Ivan Miklos jelenlegi pénzügyminiszter a jogállamiság győzelmének nevezte a döntést. Egyúttal pedig felhívta a fi gyelmet arra, hogy a két alkotmányellenes törvény miatt súlyos anyagi károkkal számolhat az ország. A három szlovákiai magán-egészségügyi biztosító ugyanis nemzetközi döntőbíró ságra adta be egymilliárd eurós kártérítési követelését, a jogszabályok és a vállalkozás feltételeinek önkényes megváltoztatása miatt. – Eddig már tizenötmillió eurót költöttünk a perköltségekre. Igyekszünk peren kívüli egyezségre jutni, de ez a megoldás is eurómilliókba kerül az államnak – hangsúlyozta a tárcavezető. Kártérítést igényel az az 1338 szlovákiai tulajdonos is, akinek az ingatlanjait áron alul, gyorsított eljárásban sajátította ki a Ficokabinet.

Pirruszi győzelemről beszél Fico

A volt pozsonyi miniszterelnök a szlovákiai alkotmánybíróság döntését a jelenlegi jobboldali kormány pirruszi győzelmének minősítette. Úgy vélekedett, hogy ezután kevesebb pénz jut majd az amúgy is súlyos anyagi gondokkal szembesülő közegészségügyre, s lassul a szlovákiai autópályák és gyorsforgalmi utak építésének üteme.

Több neves szlovák alkotmányjogász szerint viszont az emberi jogok a legfontosabbak minden demokratikus társadalomban. Néhány szakértő pedig úgy vélekedett, hogy az érintett biztosítók főleg az éles piaci versengés miatt a nyereségüket továbbra is szolgáltatásaik gyarapítására és színvonalának emelésére fordítják majd, de saját döntéseik alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.