Nagy dobásra készül Matolcsy

A kormány február 16-án tárgyalja első olvasatban a Növekedési és Stabilitási Programot, amelynek a ciklus végére kell biztosítania a 600-650 milliárd forintos megtakarítást.

Az MTI beszámolója szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy Magyarországon 2013–14-re biztonságosan, középtávon fenntarthatóan 3 százalék alatt legyen az államháztartás hiánya, szükség van a Növekedési és Stabilitási Programra, amely a növekedésre helyezi a hangsúlyt. Hozzátette: 2013-ra a költségvetést a programnak legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálnia, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is „valamit hoznia kell” az új programnak.

A programot február 28-án véglegesíti a kormány – fűzte hozzá a miniszter. Ebből arra lehet következtetni, hogy február közepén még nem kapnak hivatalosan részletes információt az állampolgárok és a piacok a csomagról, pedig az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján erre lehetett számítani.

A miniszter szerint az ország „nagy dobás előtt áll”. Úgy véli, Magyarország óriási sikert ért el azzal, hogy tavaly 3,8 százalékra csökkentette a hiányt. Most már mindenki, aki „aggódott vagy nem hitt benne” tudja, hogy idén 3 százalék alatt lesz a hiány, sőt az állami pillérbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonának beszámításával „szuffi cites lesz Magyarország büdzséje” – fűzte hozzá. Úgy vélekedett: most már azt is mindenki látja, hogy Magyarország „rendkívüli módon” elkötelezett az államadósság 70 százalék alá csökkentése mellett a ciklus végére.

– Az ország úton van egy olyan helyzet felé, amelyben mindenki számára világossá vá lik, hogy egy új sikertörténet bon takozik ki Közép-Európában – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter a tájékoztatón. Ehhez szerinte nagy szükség van egy átfogó, kiérlelt, súlyos döntéseket is tartalmazó strukturális reformra.

A mai nap ismét bebizonyosodott, hogy a „Nemzeti Átverés Kormánya” méltó a nevére – ezt már a Magyar Szocialista Párt tette hozzá az elhangzottakhoz. Közleményük szerint Matolcsy György bejelentései alapján immár világos, hogy a Fidesz „átverte az embereket és tovább folytatja a népnyúzó politikáját”. Idézzük a közleményből: „A nemzetgazdasági miniszter ma egyértelművé tette, hogy a Fidesz–KDNP-kormány folytatja a brutális megszorításokat az emberekre háruló válságadók kivetése, a nyugdíjjárulék emelése, a nyugdíjmegtakarítások lenyúlása, valamint az igazságtalan jövedelemadó-rendszer bevezetése után”.

Mint írják: „konkrétumokkal Matolcsy György ugyan ma sem mert előállni, ugyanakkor azt már lehet tudni, hogy csak az önkormányzatok legalább 80 milliárdos elvonást szenvednek el 2011-ben, az átlag vagy az alatti jövedelemmel rendelkező dolgozók zsebéből kivett pénz a gazdagok, államtitkárok, miniszterek pénztárcájában köt ki. A gyógyszerés nyugdíjkassza megcsapolásával pedig az idősebb generációk kerülhetnek lehetetlen helyzetbe”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.