Tarifatétel lehet a gázvezeték

Bár határozott nekibuzdulás érzékelhető a szlovák–magyar gázvezeték megépítését illetően, a lanyha piaci igények miatt a beruházás ára akár a gáztarifánkban is megjelenhet.Ez nem feltétlenül jelent áremelést, sőt.

– Az energiahivatal jelenleg vizsgálja, beépíthető-e a hazai gáztarifába a tervezett magyar–szlovák vezeték költsége – tudtuk meg Zsuga Jánostól, a közös elképzelést magyar oldalról képviselő, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójától. A 104 kilométer hoszszú hazai szakasz lehetséges átadási időpontja 2014. január elseje. A vezérigazgató a költségeket a kivitelezési versenykiírás előtt nem kívánta megbecsülni. (Hasonló példák alapján az mintegy 50 milliárd forintra tehető.)

Nem jelentene komoly tételt az árban az új hálózat
Nem jelentene komoly tételt az árban az új hálózat

Kedden Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője jelentette be, hogy pénteken Orbán Viktor és szlovák partnere, Iveta Radicová kormányközi megállapodást ír alá a vezetéktervről. Zsuga János ennek kapcsán lapunkkal közölte: a két cég – a szlovák Eustream és az FGSZ –ezt követően szerződik.

Emlékezetes: a Mol és a mindenkori kormányok által kijelölt elvek mentén – miszerint minél több a vezetékes összeköttetés, annál jobb – tavaly év végén adták át a román–magyar szakaszt, és jól halad a horvát–magyar útvonal kiépítése is. A sorból már csak a szlovén és a szlovák kapocs hiányzik. Mindkettőt régóta tervezik a felek, de a kivitelezések tavaly megakadni látszottak. Részint azért, mert az új magyar kormány –a többi energiacéggel együtt –pluszadókat vetett ki a Molra, az FGSZ garantált nyereségét pedig 8-ról 4 százalékra csökkentette. A lépés beruházások visszafogásával fenyegetett. Ráadásul szeptemberben a szlovákok azt vetették az FGSZ szemére, hogy úgymond hátráltatja a beruházást. Ez összecsengett a két ország akkori hűvös politikai viszonyával is. Mint kiderült, a többi vezetéktől eltérően az előzetes piacfelmérés itt nem igazolta vissza az új útvonal iránti kellő gázkereskedői érdeklődést. De azért októberben ismételt nekigyürkőzést ígértek.

A szabályok szerint, ha egy vezeték üzletileg nem áll meg a lábán, az adott kormány stratégiai okokból még beépítheti annak árát a lakossági gáztarifába. Ugyanakkor ez furcsán hatna annak fényében, hogy hasonló beruházások fedezésére a kormány nemet mondott. Egyesek ráadásul úgy vélik, az öszszeköttetés elsősorban – az ukrán–orosz gázválságokat tárolt gáz híján igencsak megszenvedő – Szlovákiának fontos.

A jelek szerint a folyamatnak most az új szlovák kormány adott lendületet, kihasználva a visegrádi együttműködést. Ennek nyomán – mint arra Zsuga János felhívta a figyelmet – a jövőben az unió a korábbiaknál is erőteljesebben támogatja a térség úgynevezett észak–déli gázösszeköttetését. (A végcél a lengyel és a horvát tervezett tengeri folyékonygázlefejtők összekapcsolása.) – Erre Brüsszel várhatóan támogatást is nyújt majd – szögezte le a vezérigazgató. (A román és horvát vezeték több tízmillió euróhoz jutott így.)

Zsuga János a szlovák öszszeköttetést a magyar ellátásbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartja. Ugyan fizikailag onnan is főleg orosz gáz érkezne, de – mint ma az osztrák betáplálási oldalon megfigyelhető – minél több a vezeték, annál több a versengő kereskedő, ami csökkenti az árakat. Az előzmények tükrében ugyanakkor az FGSZ most az energiahivatal álláspontjára vár, hogy a költségek stratégiai okokból beépíthetők-e a gáztarifába. Azt, hogy így emiatt mennyivel emelkedne a gázár, Zsuga János nem kívánta megbecsülni. Szakértők szerint, ha a magyar kormány végül a gázfogyasztókkal fizettetné is meg a szakasz árát, az a 140 forint körüli köbméterárban mindöszsze néhány tízfilléres tétel lenne. Az Orbán-kabinet politikája ismeretében szintén borítékolható, hogy ez nem jelenne meg nevesített tarifatételként: kormányzati intézkedésekkel ellensúlyozható lenne az áremelő hatás, illetve a növekvő verseny árleszorító hatása is besegíthet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.