Válaszra sem méltatja Orbán az európai szakszervezeteket

Szokatlan eszközhöz nyúlt az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC), amikor közleményben sürgette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mint az EU soros elnöke, végre kezdjen velük tárgyalásokat.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az ETUC már tavaly októberben jelezte Orbán Viktornak, hogy az elnöksége kezdetén szeretnének vele hivatalosan találkozni. Akkor erre ígéretet is kaptak. Azóta azonban sem szóban, sem írásban nem hajlandó felvenni velük a kapcsolatot a magyar kormány. Pedig semmi különös szándékuk nincs, csupán azt tennék, amit minden elnökség kezdetén szoktak: átbeszélnék az aktuális ügyeket a legilletékesebbel.

Ahogyan az ETUC honlapján olvasható közleményből kiderül, a válságra adott európai válaszokról, a szociális Európát veszélyeztető, az állami szektort és a dolgozók jogait érintő megszorításokról és egyéb intézkedésekről szeretnének párbeszédet folytatni. Az ETUC honlapján megtalálható az a 16 oldalas memorandum is, amelyben bővebben kifejtik a magyar elnökség hat hónapja alatt szerintük legfontosabb tennivalókat, s amelyben alapvetően a növekedés beindítását, a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozzák.

A dokumentumot szeretnék elfogadtatni a magyar elnökséggel is, ahogyan ezt általában szokták. John Monks, az ETUC főtitkára szándékával egyébként a hat magyar szakszervezeti konföderáció – Liga, ASZSZ, SZEF, ÉSZT, MSZOSZ, MOSZ – vezetői is egyetértettek a napokban, amikor a szervezet vezetője Budapesten tárgyalt velük.

Európai szinten megdöbbentő, udvariatlan és példátlan a hozzáállás, a szakszervezeteknek ugyanis eddig minden soros elnökkel sikerült megbeszélniük az aktuális ügyeket, illetve azokat a kihívásokat, amelyekre a fél év alatt esetleg közösen kell választ találni – mondták lapunknak brüsszeli források. Hozzátették, Európában komolyan veszik a párbeszédet, s ezt Orbán Viktortól is elvárják.

Úgy tudjuk, az ETUC azért tette a tőle szokatlan lépést, hogy nyilvánosságra hozza a lehetetlen helyzetet, mert reméli, ennek hatására elmozdul az ügy a holtpontról.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a miniszterelnök tavaly ősszel részt vett az EU háromoldalú érdekegyeztető tanácsülésén. John Monksszal ott megállapodtak egy későbbi találkozóban; az időpont egyeztetése folyamatban van, és a találkozó akár a jövő héten meg is valósulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.