Kiszámítható környezetet vár a Telenor

– A múltat nem változtathatjuk meg, de a Telenor részvényesei biztosan szeretnék tudni, milyen hosszú távon számíthatnak ezekre a terhekre. Ha nem kiszámítható a gazdasági környezet, a munkahelyteremtés szempontjából fontos beruházások sem valósulnak meg, s az ország veszít versenyképességéből – jelentette ki tegnap Christopher Laska, a Telenor öt napja hivatalban lévő új vezérigazgatója a válságadó kapcsán. Arról tájékoztatott, hogy a miniszterelnök biztosította az iparág szereplőit arról, a különadó három évig marad hatályban. Hozzátette: cége érdekelt a magyar költségvetés stabilitásának helyreállításában. Ám a távközlési cégek eredményességére komolyan hatnak az ilyen adók, már csak azért is, mert más oldalról is komoly nyomás nehezedik rájuk annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeiket.

Sajnálatos lépésnek nevezte a digitális átállás elhalasztását, hiszen ez késlelteti a nagy sebességű mobilinternet-szolgáltatások bevezetését és elterjedését. – A távközlési fejlesztések és beruházások hozzájárulhatnak a munkahelyek bővüléséhez, vagyis az átállás késlekedésének komoly negatív hatásai is vannak – mondta annak kapcsán, hogy a kormány döntött: elhalasztja a digitális átállást, s ma még nem lehet tudni, mikor valósul meg ez a folyamat és így mikor szabadulhatnak fel azok a frekvenciák, amelyeken elindíthatók a negyedik generációs szolgáltatások.

Lapunk kérdésére, miszerint a piacnak és a cégeknek is érdeke, hogy a nagy sebességű mobilinternet-lefedettség a jelenlegi 50-60 százalékos szintről 90-95 százalékra nőjön, elmondta: a cél tényleg ez, de a problémára a 4G jelentené a megoldást, mert a jelenlegi technológiákkal és a jelenlegi szabályozási környezetben a nagy sebességű szolgáltatások további bővítésére nincs komoly lehetőség. Részben azért, mert a frekvenciadíj-fizetés jelenlegi szisztémája nem szolgálja a beruházásokat. – Ma a lakosság komoly részét elérjük a gyors mobilnettel, de főként a sűrűn lakott területeken élőkre tudunk koncentrálni. A lefedettség növelése nem valósulhat meg a hatóságok és a cégek szoros együttműködése nélkül – tette hozzá.

A vezető kiemelte: folyamatban van hálózatuk megújítása és csaknem teljes cseréje, melyet korábbi munkahelyén a Telenor montenegrói leányvállalatánál is levezényelt. Az ottani tapasztalatokat hasznosítják Magyarországon is. A hálózatfejlesztések eredményeképp Montenegróban a Telenor komoly versenyelőnybe került a mobiladat-átviteli szolgáltatások terén. Ugyanakkor szükségük van arra is, hogy beszállítóiknál a korábbiaknál kedvezőbb árakat érjenek el, s hatékonyabbra hangolják az együttműködést. A kialakult helyzet kapcsán tucatnyi elemzést végeztek, többek között arra vonatkozóan is, hogy mely területeken változtathatnak az árazási politikán.

A Telenor hazai leánycége a kínai ZTE-t választotta új hálózati szállítójának, s ennek kapcsán elmondta: az európai hálózatüzemeltetőknek és a tradicionális készülékgyártóknak is „ébresztőként” kell felfogniuk azt a komoly versenyhelyzetet, ami az infrastruktúra-szállítók esetében kialakult. Példaként említette, hogy ma már az internetmodemek esetében bizonyos piacokon kilencven százalék fölötti a kínai berendezések száma.

Ami a cég készülékkínálatát illeti, a vezető elmondta: az áttörést a tabletek jelentik majd, mint amilyen az Apple iPad, s törekednek az iPhone árusítására is, de ahogy fogalmazott, ehhez versenyképes ajánlatra van szükség. Az okostelefonok szegmensében a Telenornál jelenleg az androidos platformú készülékekre koncentrálnak, a Samsung Galaxy-sorozatból már komoly mennyiséget adtak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.