Enyhül a magyar szigor

Az országos főállatorvos tegnap megerősítette, hogy – amint azt hétfőn Brüsszelben bejelentették – Magyarország felülvizsgálja a dioxinbotránnyal kapcsolatban múlt héten meghozott szigorú intézkedéseit. Kardeván Endre, aki egyben az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, egyelőre nem árulta el, hogy min változtatnának a Magyarországra érkező német sertéshús kötelező dioxinvizsgálatánál. Csak annyi derült ki, hogy szerdán küldik el javaslataikat az Európai Bizottsághoz, és ha elfogadják, utána léphetne érvénybe a változás.

Addig érvényben marad a német sertéshúsra és húskészítményekre vonatkozó dioxinvizsgálatról szóló határozat – tette hozzá az államtitkár, vagyis valamennyi élelmiszer-vállalkozó köteles a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve németországi élő sertésből származó húst dioxintartalommeghatározás céljából a saját költségén megvizsgáltatni. Az – egyébként német minta szerint – elrendelt vizsgálat alapján a termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult. Ezen felül a beérkező sertéshús, húskészítmény kizárólag az illetékes hatóság munkatársának jelenlétében és csak hivatalos munkaidőben szállítható és rakodható ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.