Dióhéjban

„hello holnap!”

„hello holnap!” néven kampányt indított december végétől a hazai médiában a Magyar Telekom. A rádióban, tévében és interneten látható kampányban közismert személyek mondják el azt, jövőre mit tesznek mindennapi életükben, hogy környezettudatosabban, fenntarthatóbb módon éljenek. A filmekben többek között Tilla, Novák Péter, Oroszlán Szonja, Kovács Kati és Caramel szerepelnek. A kampány célja, hogy példát mutasson arra: mindenki tud változtatni a saját életén, környezetén. Ezzel egy időben a Magyar Telekom www.helloholnap.hu weboldalán január végéig bárki tehet videós és szöveges fogadalmat. A legjobb üzeneteket fenntartható nyereményekkel jutalmazza a vállalat. A Magyar Telekom a hello holnappal nem egy újabb márkát kíván bevezetni, hanem egy kezdeményezést indít el, amely reményei szerint mozgalommá fejlődik. Christopher Mattheisen, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: „Konkrét példákon keresztül kívánjuk bemutatni, hogy a mindennapjainkban hogyan éljük, hogyan élhetjük meg a fenntarthatóságot, mit lehet tenni a fenntartható jövőért”.

Pályázat a TájÉrtékTudatos Társaság címre

Újabb pályázatot hirdetett a TÉKA-konzorcium, ezúttal vállalkozások számára. A küzdelem most a TájÉrtékTudatos Társaság (TÉTT) cím elnyeréséért zajlik. A címet azok a vállalkozások kaphatják meg, amelyek a táji értékekkel harmóniában, azokra építve, azokat megőrizve, üzleti szempontból hasznosítva végzik tevékenységüket. 2010. december végén hirdették meg a pályázatot, amelyre három kategóriában várják a jelentkezéseket 2011. február 15-ig. Külön kategóriában indulhatnak a nagyvállalatok, illetve a mikro-, kis- és középvállalkozások. A harmadik kategóriát azon cégeknek hirdették meg, amelyek üzleti tevékenységüket nem feltétlenül a tájértékekre alapozva végzik, ám különböző együttműködésekkel, partnerségekkel támogatják a közös felelősségre építő helyi (táji) értékőrző tevékenységet. Az egyes kategóriákon belül arany, ezüst és bronz fokozatú elismeréseket ad át a TÉKA-konzorcium az arra érdemes cégeknek. A pályázat lebonyolításában – terjesztésben, bírálatban és az eredményhirdetésben – együttműködő partner a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért. A konzorcium a táji értékek, hazánk kulturális és természeti kincseinek eddigi legteljesebb felmérését és interneten történő közzétételét tűzte célul, amelyet a Norvég Alap támogatásával valósít meg. Az adatbázis a saját felmérések mellett egyesíti majd az állami és szakmai szervezetek természeti és épített örökségi értékeire vonatkozó adatait. Emellett a civil szervezetek és a lakosság együttműködésére is épít.

K & H Gyógyvarázs: nyolcmillió három kórháznak

A K & H Gyógyvarázs programra beérkezett pályázók között osztja szét a bankház évek óta azt az összeget, amelyet korábban partnereinek év végi ajándékozására szánt. 2010-ben három kórház, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (OBSI), a Hatvani Városi Kórház és a Marcali Városi Kórház vásárolhat műszereket a nyolcmillió forintos keretből. „Kikértük ügyfeleink, partnereink és munkatársaink véleményét – mondta Horváth Magyary Nóra, a K & H-csoport kommunikációs igazgatója –, akik egy nyilvános honlapon szavazhattak a három intézményre.” A K & H Gyógyvarázs program a pályázatok útján évente 25 millió forintos műszertámogatást ad a gyermek-egészségügyi intézeteknek. Az elmúlt hét évben már 112 intézmény (köztük 90 kórház és 22 mentőszolgálat) kapott összesen több mint 330 millió forint értékű műszert az ország 19 megyéjében.

Zöld Iroda vándorkiállítás

2011-ben először indul vándorútra a Zöld Iroda kiállítás. Öt vidéki helyszínen, Szegeden, Pécsen, Győrben, Dombóváron és Tatabányán rendeznek tárlatot a környezet- és emberbarát munkahelyi modellekből. Az egyhetes rendezvények keretei között a helyszínre látogatók kipróbálhatják a kiállított zöldmintairodát; részt vehetnek a félnapos, ingyenes Zöld Iroda-képzésen, megismerkedhetnek a Zöld Iroda program elemeivel, megismerhetik az interaktív oktatóanyagot és tesztelhetik tudásukat. Gyakorlati ötletekkel gazdagodhatnak, melyek a háztartásokban is jól alkalmazhatók.

Különleges ünnep Devecseren

A vörösiszap-katasztrófa különösen érzékenyen érintette a károsultak gyermekeit, akiknek nemcsak otthonát mosta el az áradat, hanem megfosztotta őket a békés karácsonyi ünneptől is. Ezen a helyzeten kívánt segíteni a hazai legnagyobb energiaipari vállalat, a Mol, amikor különleges ünnepséget szervezett Devecseren. Közel 200 kolontári, somlóvásárhelyi és devecseri gyermek ajándékait finanszírozta, úgy, hogy a partnereinek kiküldött digitális karácsonyi lap segítségével mindenki maga választhatta ki, mely falvak milyen korú gyermekeinek kíván ajándékot adni. A Mol az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve szervezte meg a gyermekek ajándékozásának lebonyolítását. A Mol által támogatott Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta jelen van a helyszínen, részt vesz a kárelhárításban, segít a rászorultakon. December 20-án a három faluban élő összes érintett gyermek kapott egy-egy ajándékcsomagot, amit a Mol képviselője nyújtott át az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett karácsonyi rendezvényen, a Devecseri Művelődési Házban. A Mol október elején a katasztrófa hírére azonnal a bajbajutottak segítségére sietett, amikor ötmillió forint értékű üzemanyagkártyát nyújtott át a katasztrófavédelemnek; szakemberekkel, illetve speciális felszereléssel segítette a mentést.

Meseterápia a beteg gyermekeknek

A Mosoly Alapítvány által 2009-ben bevezetett meseterápiás módszer még újdonságnak számít Magyarországon. A terápiával csökkenthető a gyermekek szorongása, félelme, és emellett örömteli élményekkel is igyekeznek gazdagítani őket. A Magyar Telekom karácsonyi ajándékokra szánt költségkeretét a Mosoly Alapítvány kórházi mese- és művészetterápiás foglalkozásainak egész éves működtetésére fordítja. A jótékony célú felajánlás révén a Pécsi és a Debreceni Gyermekklinikán évente 200-250 krónikus betegségben szenvedő és traumát átélt kisgyermek gyógyulásához járul hozzá a vállalat. A támogatásnak köszönhetően Debrecenben a DE OEC gyermekhematológiai onkológiai osztályán és Pécsett a PTE ÁOK neuropszichiátriai osztályán a Mosoly Alapítvány csoportos pszichoterápiát szervezhet az osztályon fekvő kis betegek számára. Ezekre a foglalkozásokra a kórházak szűk költségvetési lehetőségei miatt egyébként nem volna lehetőség. 2011-ben mindkét kórházban évente mintegy 200-250 gyermeket várnak majd ezeken a foglalkozásokon. Ez rendkívüli lehetőség azoknak a krónikus betegségben szenvedő és sokszor traumát is átélt gyerekeknek, akik betegségük miatt kiszakadnak otthoni környezetükből, mindennapi életterükből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.