Boldog karácsonya lehetett a boltoknak

A novemberi kiskereskedelmi adatok megerősítik az áruházláncok korábbi véleményét: a forgalom éledezik, ám hosszú, nagyon hosszú évekbe telik, mire elérheti a válság előtti szintet.

Ha nehezen is, de tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom hozta a piaci szereplők által elvártat, igaz a kereskedők az előző évek kudarcai után már nem teszik túl magasra a lécet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi összesítéséből kiderül: novemberben a hazai üzletekben és a csomagküldő kiskereskedelemben (a hivatal idesorolja az elektronikus kiskereskedelmet) 639 milliárd forintnyi áru kelt el, 0,3 százalékkal kevesebb, mint 2009 utolsó előtti hónapjában. Nem úgy a tavaly őszi hónapokhoz mérten: októberhez képest például nem estek az eladások, azaz kitartani látszik a nyár közepén elindult lassú, de érezhető pozitív tendencia. Az év elején még más volt a helyzet, ezért összességében 2010. január és november között 2,5 százalékkal mérséklődött a forgalom.

A decemberi adatok még váratnak magukra, de a piaci körök visszajelzései alapján a karácsonyi szezon már nyomokban felidézte a 2006-os, és az azt megelőző ünnepi időszakokat. Ez pedig az árbevételre is hatással volt, így a szakma biztosra veszi, hogy decemberben már nőtt az forgalom. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy becsüli, hogy folyó áron mintegy 5 százalékkal nőttek az év utolsó hónapjában az eladások – ebből 1-2 százalék lehetett ténylegesen az eladott árumennyiség növekedése, míg 3-4 százalék az infláció hatása.

Vásárlók az egyik üzletben – Évek óta nem látott forgalmat tapasztaltak
Vásárlók az egyik üzletben – Évek óta nem látott forgalmat tapasztaltak

Bár még egy kiugróan jó decemberi forgalmi adat mellett is biztosnak látszik, hogy a tavalyi év összességében „mínuszos” lesz.

Ugyanakkor piaci szereplők körében komoly vitatéma, hogy a hazai kiskereskedelemben valaha is teljesen viszszatérhet-e a 2007 előtt tapasztalt 5-8 százalék körüli éves forgalombővülés – bár ez ügyben akadnak bizakodó vélekedések is, azonban a piaci vélemények többsége szerint jó időre lecsengett nálunk a „bevásárlóboom”. Idénre – ha nem jön közbe semmi olyan váratlan esemény, mint 2008-ban az élelmiszerár-robbanás vagy később az általános forgalmi adó szintjének megemelése, illetve a válság – óvatos, 1-2 százalék körüli forgalombővüléssel számolnak szakmai körökben, hozzátéve, hogy a bővülés inkább az év második felére lesz jellemző. Amíg 2007-ben, az akkori megszorítások után először az ipari cikkek forgalma zuhant – nem is keveset, a nagyobb áruházláncok 30–40 százalékos csökkenésről beszéltek – most éppen az iparcikkek forgalmában lát élénkülést a piac. Nyár óta, hónapról hónapra 1-2 százalékkal erősebb a forgalom a tavalyihoz képest, míg az élelmiszerek kereskedelme egyelőre stagnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.