Röviden

A fogyasztók érdekében csökken a türelem

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a fogyasztók érdekében javasolta: hatvan napra csökkenjen az a türelmi idő, amíg a fogyasztót lejárt tartozásai ellenére nem kapcsolják ki az energiaszolgáltatásból. A tárca – lapunk említése nélkül – azon hétfői cikkünk után közölte ezt, mely szerint a fogyasztóknak márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz gáz- és áramtartozásaik rendezésére. Az NFM közleménye leszögezi: a szolgáltatói tárgyalások és a szociális területen dolgozó szervezetek viszszajelzése alapján döntöttek a törvénymódosítási javaslat mellett. A hatályos előírások miatt oly mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére szakosodott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni. (M. I.)

Magyarország az élen az ipari termelésben

Az euróövezetben az ipari rendelésállomány 2,1 százalékkal nőtt tavaly novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, a növekedés így gyorsult az októberi 1,4 százalékhoz képest. Az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint a növekedés motorja továbbra is Németország, az unió vezető nemzetgazdaságában az ipar rendelésállománya 5,1 százalékkal nőtt novemberben az egy hónappal korábbihoz képest. Éves szinten 19,9 százalékos volt a bővülés az euróövezetben az októberi 14,8 százalék után. Az unió egészében 1,6 százalékkal nőtt az ipari rendelésállomány 2010. novemberben havi összevetésben. A legnagyobb, 17,1 százalékos növekedés Magyarországon volt az Eurostat adatai szerint. (MTI)

Egyéves csúcson a kakaó ára

Egyéves csúcsra futott fel a kakaó határidős ára a New York-i árutőzsdén, miután a világ vezető kakaóexportőrének számító Elefántcsontpart elismert vezetője, Alassane Ouattara egy hónapos exporttilalmat rendelt el az afrikai országban. Kakaóhoz két hónapos lejáratra így tonnánként csak 3340 dollárért lehetett hozzájutni. – Robbanásszerű nyitásnak nézünk elébe – mondta korábban egy kereskedő. Amikor a világ legnagyobb kakaótermelőjére vonatkozóan hangzik el az exporttilalom szó, az emberek aggódni kezdenek – tette hozzá. Ouattara azért rendelte el a tilalmat, mert azt reméli tőle, hogy ellenfele, Laurent Gbagbo végre átadhatja neki a hatalmat 8 héttel választási veresége után. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.