Röviden

Az IMF kölcsönére szorulnak a lengyelek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyta Lengyelország számára azt a 30 milliárd dolláros hitelkeretet, amely a júliusban egy évre megkötött megállapodást váltja fel. Az előző hitelkerethez hasonlóan ez is úgynevezett elővigyázatossági hitel – a legnagyobb ilyen jellegű az eddigiek között –, ami azt jelenti, hogy Lengyelország csak akkor hívja le az összeget, ha a pénzügyi rendszerben bekövetkező problémák ezt indokolják. Az IMF hasonló konstrukciót ajánlott Magyarország számára is, de erre az Orbánkormány nem tartott igényt. (MTI)

Rekordot döntött a világ acéltermelése

Rekordot döntött tavaly a világ acéltermelése: nemcsak a válságos 2009. évhez képest nőtt jelentősen a kibocsátás, hanem meghaladott minden eddigi szintet is. A nemzetközi acélipari szervezet adatai szerint tavaly 1,4 milliárd tonna volt a termelés, 15 százalékkal több, mint 2009-ben. Minden fontosabb régióban két számjegyű volt a kibocsátás növekedése. A globális acéltermelés háromnegyede Ázsiára, ezen belül 44 százaléka Kínára jut. A válság évében még 6,6 százalékkal csökkent a világ acéltermelése. (MTI)

Kissé mérséklődik a növekedés Kínában

Árnyalatnyit mérséklődik a gazdasági növekedés az idén Kínában – állítják a kormányhoz közel álló gazdasági elemzők. Lassulhat az infláció és az export növekedési üteme is. A GDP várhatóan 9,8 százalékkal bővül az idén a tavalyi 10,3 százalékos növekedést követően. Az infláció 3,7 százalék körül várható, miután tavaly novemberben – az utolsó rendelkezésre álló adat szerint – huszonnyolc havi csúcsra, 5,2 százalékra szökött fel. (MTI)

Ólomtartalmú játék miatt bírságolják a Lidlt

Ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatt bírságot szabnak ki a Lidlre, a cég által forgalmazott terméket visszagyűjtik. A lakossági feljelentésre elrendelt hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy a 12 ólomöntvény-figurát és olvasztókanalat tartalmazó készlet 87 százalék ólmot tartalmaz. A Lidl ellen a kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt kémiai terhelési bírságot szabnak ki. A cég állítja: egészségre nem káros ólomvegyület van a termékben, s furcsállja, hogy a hatóság a nyilvánossághoz fordult, s őket nem is értesítette. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.