Kevesebb a hamis forintbankó

Tavaly ősszel a hazai pénzhamisítás történetének egyik legnagyobb „halát” sikerült elcsípni. A profi ofszet nyomdagépet üzemeltető csapat mellékesben hamis BKV-bérleteket is nagyüzemben készített.

Tavaly év végén megfordult egy kedvezőtlen trend: a hamis pénzekmennyiségében és felbukkanásuk gyakoriságában év elején kezdődött növekedés 2010 végén visszaesett. Tavaly az utolsó három hónapban 1186 hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. Ezek döntő része, 64 százaléka tízezer, 18 százaléka húszezer, 9 százaléka ötezer forintos volt, míg a fennmaradó rész a többi címlet között szóródott – derül ki aMagyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az MNB közleményében ugyan utal rá, hogy a fordulat egy a Nemzeti Nyomozó Irodával (NNYI) folytatott eredményes „együttműködésnek” köszönhető, amely révén a korábbiaknál megtévesztőbb tízezer forintosokat előállító hamisítói kört csíptek el.

– A nyomozás az MNB jelzése alapján indult meg, hiszen hamis bankjegyekről szóló hírek és információk a jegybanknál csapódnak le – mondta a Népszabadságnak Gulyás Imre, az NNYI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője. A jegybank feléjük küldött tájékoztatása szerint 2009 végén a korábbiaktól eltérő és igen nagyszámú, ráadásul a szokásosnál jobb minőségű hamis tízezer forintosok jelentek meg az országban. Azért azt nem kell gondolni, hogy tökéletes másolatok lettek volna – hangsúlyozta Gulyás Imre –, bár volt a hamis bankjegyeken például fémszál, biztonsági szál és vízjel, de csupán imitációk. Arra azért így is alkalmasak voltak, hogy megfelelő körülmények között – például fizetéskor több bankjegy közé keverve – a figyelmetleneket megtévesszék. A 2009 végén kezdődött nyomozás során összesen 29 millió forintnyi tízezres akadt fenn a hálón, s a terjesztés nagysága is arra utalt, hogy a korábban előforduló esetekhez képest egy sokkal jobban megszervezett hálózat működtet egy nyomdát.

Az MNB látogatóközpontja. A biztonsági elemeket csak imitálni tudták a csalók
Az MNB látogatóközpontja. A biztonsági elemeket csak imitálni tudták a csalók

A történet végül ide is futott ki, mert tavaly októberben, amikor elfogták a piramis tetején állókat, akkor egy vidéki házban profi ofszet nyomdagépet, s a gyártáshoz előkészített papírokat találtak. (Gulyás Imre kiemelte, hogy a papír nem pénzpapír volt.) Ráadásul nem kezdő hozzáállással működtették a gépet, azaz ügyeltek arra, hogy az ne álljon, viszont bizonyítékként szolgálható „raktárkészletet” sem tartottak. Ennek eredménye persze az volt, hogy nemcsak bankjegyeket, hanem többi között 17 millió forint értékben BKV-, MÁV- és Volánbérletet, valamint különböző bizonyítványokat is készítettek. Így októberben az elmúlt hónapokban sokat emlegetett hamis BKV-bérletek egyik legnagyobb forrása is „előkerült”.

Ráadásul éppen „termékváltáson” dolgoztak, mert a fellelt nyomokból az is kiderült, hogy a tízezres-hamisítás tökéletesítésén fáradoztak, vagyis a korábbiaknál jobb szériát akartak piacra dobni. Mindezek alapján Gulyás Imre úgy véli, hogy a honi bankjegy-hamisítási történet eddigi egyik legnagyobb rendszerét sikerült elkapni tavaly ősszel.

A rubelt is másolják

Orosz pénzintézetek 29 229 hamisított bankót vontak ki a forgalomból a tavalyi utolsó három hónapban – közölte az orosz központi bank. A korábbiakhoz hasonlóan most is az ezerrubelesek (1 dollár = 29,915 rubel) közül kerül ki a legtöbb hamis papírpénz, összesen 26 876-ot foglaltak le belőlük. Ezenkívül 1739 darab hamis ötezerrubelest, 225 darab ötszázrubelest, 262 darab százrubelest, 78 darab ötvenrubelest és 15 darab tízrubelest vontak ki az orosz bankok. A tavalyi utolsó negyedévében 801 hamisított dollárt és 171 eurót is találtak orosz bankok.

Nagyobb biztonságban az euró

Folyamatosan csökken a forgalomból kivont hamis euróbankjegyek száma. A tavalyi második fél évben az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 364 ezer bankót zúztak be, 5,9 százalékkal kevesebbet, mint az előző hat hónapban. A forgalomban lévő 13,6 milliárd darab bankjegyhez képest ez elenyésző mennyiség. A bevont hamisítványok 97 százalékát az euróövezetet adó 16 országban találták, míg az EU többi tagállamában, illetve a világ más pontjain fellelt hamis eurók meg oszlása 1,5-1,5 százalékos. Továbbra is a 20 és az ötveneurós címletet hamisítják a leggyakrabban. A legtöbb másolat az ötveneurósból készül, ez adja a hamis bankók 43,5 százalékát, ezt a húszeurós követi 38-cal. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.