A bankárok visszatérnek Davosba

Kétezer-négyszáz vezető politikus és üzletember érkezik a héten Davosba, hogy közösen áttekintsék és megoldást találjanak a világgazdaság legégetőbb problémáira. A fő téma a főleg az európai államokat fenyegető adósságválság lesz, de kiemelt figyelmet kapnak az emelkedő élelmiszer- és nyersanyagárak is.

A W alakú recesszió rémképe ma már csak a pesszimista gazdaságkutatók egyre szűkülő táborában tartja makacsul magát, a derékhadat az óvatos, a leglelkesebbeket pedig a hurráoptimizmus jellemzi. Mindkét tábor képviselői ott lesznek a Világgazdasági Fórum (WEF) szokásos davosi, év eleji csúcsrendezvényén, ahol a válság kóros mellékhatásainak a gyógyítása lesz a fő téma.

Davosi tájkép szögesdróttal. Kellhet még védekezni a társadalmi feszültségek miatt is
Davosi tájkép szögesdróttal – A védőintézkedések szigorán nem enyhítenek

A felkapott alpesi üdülőhelyen az idén is a világ vezető politikusai, gazdasági és üzleti potentátjai cserélnek véleményt és osztják meg egymással tapasztalataikat. Az előzetes program szerint a fókuszban az európai adósságválság kezelése mellett a rakétasebességgel növekvő élelmiszer- és nyersanyagárak elleni fellépés szerepel, kiemelt téma lesz a válság által megtépázott globalizációs folyamat jövője, valamint az, hogy a világgazdaság jelenlegi motorja, Kína hogyan képes egészséges és fenntartható szinten tartani növekedését. Utóbbival kapcsolatban Nariman Behravesh, az IHS Global Insight gazdaságkutató vezető közgazdásza szerint az a fő kérdés, hogy a lassan hőlégballon nagyságúra fúvódó kínai ingatlanpiaci buborék kipukkad-e, s az ország – s vele együtt a világ – a „kemény földet érést” mennyire szenvedi meg. A kínai központi bank a pénzintézetek számára előírt tartalékolási ráta folytonos emelésével próbálja legyűrni a kétéves rekordot megdöntő inflációt, emellett a banki hitelezés megszigorításával, az alapkamat kilátásba helyezett emelésével igyekszik hűteni a gazdaságot.

A szerdán kezdődő ötnapos fórumra 2500 vendéget várnak, közte 1400 vállalati felső vezetőt. Aki fontos és aki fontosnak érzi magát, egyaránt jelen lesz Davosban.Az is igaz, hogy a vendégek jó részét nem elsősorban az előadások érdeklik, hanem a később pénzre váltható kapcsolatépítés, az üzleti lehetőségek feltérképezése. Nem ezek közé sorolható Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki a szerdai megnyitót tartja. A Marketwatch szerint a fórumon tiszteletét teszi Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, George Papandreou görög miniszterelnök, David Cameron brit kormányfő és a Mexikót vezető Felipe Calderón. A tavaly körülrajongott Kínát Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök helyett Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszter képviseli. Sztárvendégnek számít Bill Clinton volt amerikai elnök. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke és Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is jelen lesz.

Az utóbbi két évben a bankárok inkább a poklot járták meg, semhogy ellátogassanak Davosba, ahol szembesítésük a hathatós közreműködésükkel kirobbantott pénzügyi világválsággal így elmaradt. Csak a legbátrabb bankvezérek mentek el, illetve a legtöbben alacsonyabb beosztású menedzsereiket küldték el „megfigyelői státusszal” felruházva. Az önkéntes száműzetés véget ért, ezt jelzi, hogy regisztrált az eseményre Jamie Dimon, a JP Morgan Chase, Vikram Pandit, a Citigroup, Josef Ackermann, a Deutsche Bank és Brady Dougan, a Credit Suisse első embere. Hogy nem meakulpázni mennek, azt Robert Diamond Barclays-vezérigazgató szavai is kifejezik, ő a napokban egy brit parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy a bankok számára a bűnbánat és a bocsánatkérés időszaka lejárt, ezt tudomásul véve most már előre kell tekinteni. Az elemzők szerint ez nem teljesen így van, a bankoknak kellő szerénységgel illene viselkedniük, és néhány jól elhelyezett bocsánatkérés még igencsak kívánatos lenne. Akár itt, a fórumon.

Szokás szerint a civil szekció is hallatja a hangját Davosban. Az utóbbi pár évet kihagyó Bono, a U2 rockzenekar énekese is visszatér, ezúttal is a szegények és elesettek megsegítéséért kampányol, ahogy tette azt tavaly ilyenkor a haiti földrengés áldozatainak érdekében Bill Clinton. Bono a harmadik világban még mindig kiemelkedően magas gyermekhalandóság leküzdése érdekében szólal fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.