Vezérváltás a Google-nál

Vége a „szülői felügyeletnek” az egyik legmeghatározóbb internetes cégnél. Eric Schmidt helyére a társalapító Larry Page ül a Google vezérigazgatói székébe.

Pörög a céges élet a héten Kaliforniában: pár nappal azután, hogy Steve Jobs betegszabadsága miatt határozatlan időre – ismét – visszalép az Apple mindennapjainak irányításától, a Google is nagy bejelentést tett. Április elejétől Larry Page társalapító váltja vezérigazgatóként Eric Schmidtet. Ezzel, ahogy Schmidt, aki szinte apja lehetne az egyaránt 37 éves alapítóknak, maga közölte a Twitter mikroblogon: „napi szinten vége a szülői felügyeletnek”. Ő maga ügyvezető elnök marad a közlemény szerint, és a többi közt akvizíciókra, külső üzleti kapcsolatokra összpontosít.

Larry Page már elég érettnek érzi magát
Larry Page már elég érettnek érzi magát

Az egy évtizeden át a Google élén álló Schmidt minden érdemi felvásárlásban részt vett az immár évi 6,5 milliárd dolláros profi tot termelő, 24 ezer főt foglalkoztató vállalatnál, így a YouTube videomegosztó 1,65 milliárd dolláros megszerzésében is. Ezzel együtt a The New York Times DealBook rovata arra utal: a vezérváltás célja az lehet, hogy „új energiát fecskendezzen” a Google-ba, amely – az ismert keresőmotor és a Gmail levelezőszolgáltatás dacára –nem tudott érdemben belépni a közösségi hálóknak a Facebook és a Twitter uralta világába.

A számítógépes szakember Page Amerika egyik leggazdagabb embere, aki a 90-es években egyetemi társával, az orosz bevándorló Sergey Brinnel együtt hozta létre a ma már tízmilliók mindennapjaiban jelen lévő céget. Az irányítás anynyiban nem új számára, hogy az ezredfordulón betöltötte a vezéri pozíciót. Nem világos, hogy csak ideiglenesen vagy tartósan marad-e a poszton. A jövő dönti el, hogyan alakul pontosan a stratégia a Google-nál. A lépés logisztikailag várhatóan nem változtat a termékfejlesztést felügyelők szerepén; ők mindig is Page-dzsel szorosan együtt dolgoztak. A céget ismerők szerint más vezetők vehetnek át egyes napi operatív feladatokat, amelyek iránt Page mindig is kevés érdeklődést mutatott – írja a The Wall Street Journal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.