Pénzeső hullik a Wall Streetre

A Wall Streeten javában tart a bónuszszezon: a nagybankoknál e napokban lázas számolgatás folyik, hogy kit mekkora jutalom illet meg az előző év nyeresége után. A Citigroupnál már túl vannak a nagyfőnökök prémiumának kiszámolásán, ők tizenöten együttesen 50 millió dollár értékű bankrészvényen osztozhatnak, s 2,3–6 millió dollár közötti prémiumokat kaptak. Vikram Pandit vezérigazgató tavaly lemondott a bónuszáról, azt nem tudni, hogy idén mi a szándéka – jelezték a banknál. A rangban lejjebb lévők jutalmát csak most számolják ki.

A nagy befektetési bankok közül a JPMorgannél és az „örökös bónuszrekorder” Goldman Sachsnál már végeztek ezzel. A JPMorgan dolgozói átlagosan 369,6 ezer dollárnyi juttatást kapnak pénzben és részvényben, ez 2,4 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti összeg. A Goldman Sachs még szerényebb volt, nála 14 százalékkal vették vissza az ilyen kiadásokat, ám így is 430,7 ezer dolláros fejátlag jött ki. A Citigroupnál ez jóval kevesebb lesz, tekintettel az irdatlanul magas, 260 ezer fős létszámnak. Tavaly például 94 ezres bónuszátlag szerepel a statisztikában.

A Wall Street New Yorkban
A Wall Street New Yorkban

Szép összegek ezek, főként ha azt nézzük, mekkora nyomás helyezkedik a bankrendszerre a kormányok és a társadalom részéről, hogy tanúsítsanak önmérsékletet. A szerénység ezúttal átlagosan öt-tíz százalékos „megvonásban” testesedik meg, igaz – mint azt Shaun Springer, a londoni Square Mile tanácsadócég igazgatója megjegyzi –, ez tulajdonképpen egy az egyben leképezi a bankszektor tavalyi nyereségében megmutatkozó visszaesést. Azaz a kormányzati nyomás elől elhajoltak a bankok.

Az is igaz, hogy óriási szórás van a bankokon belül a bónuszok megállapításánál. A felső vezetői, többmillliós juttatásokkal szemben „alul” a pár tízezres kifizetések a jellemzőek. A fent említett pénzintézetek, kiegészülve a negyedik Wall Street-i nagybankkal, a Morgan Stanleyvel, együttesen 84,4 milliárdot osztanak szét a bónuszszezonban 598 ezer dolgozójuk között. A fejátlag 141,2 ezer dollár lesz –számolta ki a Bloomberg az éves jelentésekben szereplő adatok alapján. Nyugat-Európában már nincs ilyen aranyéletük a bankároknak. A britek az EU-val egyeztetve 25 százalékban maximálták a készpénzben felvehető bónuszt, a többit legalább három évig el nem idegeníthető részvényekben kell kiadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.