Az oroszoknak még nem kell spanyol papír

Cáfolta Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter azt a lapértesülést, amely szerint Oroszország spanyol államkötvényeket akarna venni. Az El País spanyol napilap keddi számában írt arról, hogy Oroszország miniszterelnök-helyettese, Alekszandr Zsukov – aki elsősorban szociális ügyekkel és turizmussal foglalkozik – úgy nyilatkozott, megváltoztathatják novemberi döntésüket, amely alapján törölték Spanyolországot és Írországot az olajjövedelmekből származó pénzek befektetésre alkalmas országok listájáról.

Kudrin azonban délelőtt cáfolta a lap írását. – Még nem született ehhez hasonló döntés, így természetesen jelenleg nem történhetnek ilyen kihelyezések. A spanyol állampapírok még mindig túl kockázatosak a befektetésre. Ez az alapok megőrzésének érdekében van így, és ez felelősségünk állampolgáraink felé – tette hozzá. A pénzügyminiszter azonban elmondta: érdekelnék az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kötvényei. – Úgy látjuk, meglehetősen vonzó befektetést jelentenek majd, és valószínűleg olyan értéket képviselnek, ami érdeklődésre adhat okot – fogalmazott.

Az orosz állami vagyonalapok értéke (amelyek elsősorban olajeladásokból származó pénzeket tartalmaznak) január elsején összesen 114 milliárd dollárra rúgott. Ez két befektetési alapban összpontosul: a Nemzeti Jóléti Alapban, illetve a Tartalék Alapban. A pénzek kezelését az orosz jegybank végzi az állam 500 milliárd dollárt megközelítő arany- és devizatartalékaival együtt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.