Akció a multik ellen: A duma bojkottja

A multikat utálni egyszerű és kényelmes. Könnyű elhinni, hogy nekünk pusztán azért rossz, mert nekik jó. Ahogyan azt is: a tőlük beszedett milliárdok nekünk nem kerülnek pénzünkbe.

Pusztán az egyszerűség kedvéért tekintsük úgy, hogy a Magyarországon működő pénzügyi-, energia-, távközlési és kereskedelmi cégekre kivetett extraadó igazságos, alkotmányos és gazdaságpolitikai szempontból ésszerű. Ha erről meg vagyunk győződve, akkor mitévők legyünk azokkal a külföldi cégekkel, amelyek közösen kérik Brüsszeltől, hogy vizsgálja meg, diszkriminatív-e ez az adó az itteni érdekeltségeikre nézve.

A ius murmurandi, azaz a mormogás joga mindenkit megillet. Fájdalom vagy sem: még a multikat is. Mivel a történelem úgy hozta, hogy most bévül vagyunk az Európai Unióban, nem kell megsértődni azon, ha brüsszeli fülekbe mormognak. Az Európai Uniónak nincs felettünk több joga, mint amennyit erre mi adtunk neki. Ha tehát meg vagyunk győződve az extraadók teljes támadhatatlanságáról, akkor ez azt is jelenti, hogy Brüsszel sem fog benne kivetnivalót találni. Azaz a multik levele nyomán nemhogy gyengülne, hanem még erősödik is a pozíciónk, mert az extraadókon uniós pecsét lesz.

Pusztán azért bojkottot hirdetni 13 multi ellen, mert azok bepanaszolták a szerintük diszkriminatív törvényt Brüsszelben? A kezdeményezők most nem azért bojkottálnak, mert a 13-aknak nagy a profitjuk, hanem azért, mert nagy a pofájuk. Ahogyan a petíciójuk fogalmaz: „Ne vásároljanak tőlük, ne vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ne tartsák náluk pénzüket, amíg Brüsszelbe és a nyugati médiához szaladnak saját anyagi érdekeik védelméért.”

Nem tudnám, de nem is akarom eltántorítani a bojkottól mindazokat, akik az extraadók befizetése mellett a néma vigyázzállást is elvárják a „piszkos 13-tól”. Arra azért még érdemes lenne némi figyelmet szentelniük, hogy az extraadók vajon nem olyan módon diszkriminatívak-e, ami éppen az általuk üdvösnek tartott cél teljesülése ellen hat? „Teljes mértékben támogatjuk az Orbánkormánynak azt a törekvését, hogy az extraprofit haszonra szert tett magyar és külhoni nagyvállalkozások fizessenek különadót, és ragaszkodunk a különadó maradéktalan behajtásához.” Ha szerintük ezt most a különadók szabályai megkülönböztetésmentesen és széleskörűen megvalósítják, akkor én is csak azt tudom javasolni nekik, amit ilyen esetben a kormány szokott: a törvényszöveg alapos tanulmányozását.

A bojkottra felszólítókkal két dologban mindenesetre egyetértek. A civil összefogásnak ez a formája jogszerű keretek között nagyon is alkalmas arra, hogy látványosan megjelenítse a társadalom egy véleményen lévő tagjainak álláspontját és súlyát. A másik az, hogy a tudatos fogyasztással valóban sok mindent elérhetünk, a mindennapokban képviselhetünk fontosnak tartott értékeket. Lényegében minden nap szavazunk, csak éppen a pénzünkkel. Amolyan permanens kasszaforradalom ez. Lenin se kívánhatna jobbat, bár neki a duma bojkottja is tetszene, amiről Pelikán gátőr óta tudjuk, hogy azt jelenti: mindenki fogja be a pofáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.