Részvényügylet orosz módra

Részvénycsereügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárásáról szóló megállapodást jelentett be a legnagyobb orosz olajtermelő vállalat, a Rosneft és a BP brit olajtársaság.

A megállapodás értelmében az állami kézben lévő Rosneft megszerzi a BP szavazati jogot biztosító törzsrészvényeinek öt százalékát, és cserében a brit cég megkapja az orosz olajipari óriás részvényeinek 9,5 százalékát – jelentette be Londonban Bob Dudley, a BP vezérigazgatója. A közel 7,8 milliárd dolláros ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárására nyílik lehetőség nemcsak Oroszországban, hanem máshol a világban is. A BP hozzáférhet hatalmas olajlelőhelyekhez az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkvidéken. Bob Dudley történelminek nevezte a megállapodást, amely szerinte minden korábbi ügyletet felülmúl, és „stratégiai szövetségről” beszélt.

A londoni bejelentéssel egy időbenMoszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a brit cég vezetőivel, és ugyancsak az ügylet jelentőségéről beszélt. Támogatásáról biztosította a Rosneft és a BP együttműködését, és fogadkozott, hogy az orosz kormány kedvező adózási feltételeket biztosít az orosz sarkvidéki lelőhelyek közös feltáráshoz. A megállapodást várhatóan az elkövetkező hetekben véglegesítik, de a londoni bejelentés máris aggodalmakat váltott ki Washingtonban. Az ügylet bejelentése előtt a sajtóban már megjelentek híresztelések egy készülő BP–Rosneft-ügyletről, és a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa következményeivel küszködő BP részvényeinek az ára a New Yorki tőzsdén azonnal 3,4 százalékkal emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.