Kína az első, India a harmadik

Alapvető változás megy végbe az évszázad közepére a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már nem az Egyesült Államok, hanem Kína lesz a legnagyobb gazdaság, és a feltörekvő országok erősödése nagyobb jólétet eredményez a fejlett ipari államokban is –áll a Pricewaterhouse Coopers tanulmányában.

Az évszázad közepén a hazai összterméket (GDP) tekintve a jelenlegi harmadik, Japán, az ötödik helyre csúszik vissza, helyét India veszi át. A negyedik Brazília lesz, amely a nyolcadik helyről tör előre. Az ötödik helyen Oroszország áll majd.

Nyugat-Európa lemaradását jelzi, hogy a XXI. század közepén a térségből csupán két ország fér majd fel a legnagyobbak tízes listájára, annak is csak a végére; Németország a nyolcadik, Nagy-Britannia a kilencedik helyen áll majd, holott a legutóbbi, 2009-es adatok alapján összeállított listán a tízből még öt ország nyugat-európai volt – írta az MTI.

A legnagyobb feltörekvő országok hetes csoportja, az E7 (Brazília, India, Indonézia, Kína, Mexikó, Oroszország és Törökország) 2050-re lekörözi a hét legfejlettebb ipari ország alkotta G7-csoportot. Az E7-csoport összesített GDP-je több mint 60 százalékkal nagyobb lesz 2050-ben, mint a G7-csoporté, ami gyökeres átalakulást jelent ahhoz képest, hogy jelenleg az E7 teljesítménye csupán a 36 százalékát éri el a G7 teljesítményének. A változás komoly kihívás a G7-csoport kormányainak. Kezelni kell majd a versenyképtelenné váló ágazatok összeomlásából fakadó munkanélküliséget, és ösztönözni kell a gazdasági szerkezet átalakítását, miközben szűkítik a mozgásteret az államháztartás feszültségei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.