Jót tett itthon a dioxin
Ágazati szövetségek vezetői állítják, más formában sem került a magyar piacra fertőzött termék, ám ez nem nyugtat meg mindenkit.
Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke állítja, a magyar feketepiacon gyanúsan olcsón kínálják a Németországból származó disznóhúst: bőrös félsertésként, számla nélkül kilónként 250 forintért lehet hozzájutni, miközben a magyar eredetű húsért 330 forintot kell megadni.
Ilyen átvételi áron állatonként 4–6 ezer forint vesztesége keletkezik a dráguló takarmányárak miatt a magyar sertéstartóknak – állítja Sákán, aki szerint az okozza a piaci zavart, hogy a német sertéspiac összeomlott a dioxinbotrány miatt, s drasztikusan, 20-30 százalékkal zuhantak az árak. Ez pedig arra ösztönzi az ottani termelőket, hogy áron alul szabaduljanak meg a készleteiktől.
A baromfisok eközben viszonylag nyugodtan szemlélik a történéseket, ezen a piacon inkább a magyar kivitel dominál, ide pedig Hollandiából és Belgiumból szállítanak húst, azt is főleg készítményekhez használják fel.