Jót tett itthon a dioxin

A magyar boltokba nem került Németországból származó dioxinos termék, de a vevői óvatosság, nomeg az áruházláncok marketingje kifejezetten jól jött a hazai termelőknek, állítólag régen látott fellendülés tapasztalható a honi márkás tojások iránti keresletben.

Ágazati szövetségek vezetői állítják, más formában sem került a magyar piacra fertőzött termék, ám ez nem nyugtat meg mindenkit.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke állítja, a magyar feketepiacon gyanúsan olcsón kínálják a Németországból származó disznóhúst: bőrös félsertésként, számla nélkül kilónként 250 forintért lehet hozzájutni, miközben a magyar eredetű húsért 330 forintot kell megadni.

Ilyen átvételi áron állatonként 4–6 ezer forint vesztesége keletkezik a dráguló takarmányárak miatt a magyar sertéstartóknak – állítja Sákán, aki szerint az okozza a piaci zavart, hogy a német sertéspiac összeomlott a dioxinbotrány miatt, s drasztikusan, 20-30 százalékkal zuhantak az árak. Ez pedig arra ösztönzi az ottani termelőket, hogy áron alul szabaduljanak meg a készleteiktől.

A baromfisok eközben viszonylag nyugodtan szemlélik a történéseket, ezen a piacon inkább a magyar kivitel dominál, ide pedig Hollandiából és Belgiumból szállítanak húst, azt is főleg készítményekhez használják fel.

 

Megbélyegezve – német tojás
Megbélyegezve – német tojás Fotó: Reuters – Michaela Rehle
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.