Beruházásokat fúj le az MVM

A Magyar Villamos Művek (MVM) az új vezetés alatt „veszteségcsökkentés” címén több tervezett beruházástól is visszalép.

Múlt pénteken „a veszteségek csökkentése” jegyében hozott döntéseket a Magyar Villamos Művek (MVM) közgyűlése –tette közzé az állami áramtársaság a honlapján. A közgyűlés – melyen az állam 99,9 százalékot képvisel – úgy döntött, hogy nem juttat több pénzt a Kárpát Energo nevű beruházásra. Ez egy vásárosnaményi gázerőműterv, melybe az állami áramholding Kapolyi László baloldali vállalkozóval közösen még Kocsis István vezérigazgatósága alatt vágott bele. Az MVM e cégnek nyújtott 15 milliárd forintos hitele ugyanakkor a gyanú szerint különböző offshore cégek közbeiktatásával eltűnt. Felmerült, hogy Kapolyi esetleg – áttételekkel – ebből a pénzből akarta volna megvenni az MVM másik erőművét, a Vértesit. Az ügyben évek óta zajló büntetőeljárás egyelőre nem hozott eredményt. Az MVM a pénteki döntést azzal indokolja, hogy a kapcsolat fenntartása további 10–15 milliárd forint veszteséggel járna.

A már bejelentetteknekmegfelelően a közgyűlés azt is szentesítette, hogy az MVM visszalép a Mátrai Erőmű – számítások szerint 300 milliárd forintos – bővítésétől. (Az erőmű többségét a német RWE-EnBW privatizálta, de a bővítést az MVM irányította volna.) Az előkészítés alatt álló beruházás szerintük a 2008 után „kedvezőtlen irányba mutató árampiaci és pénzügyi környezet” miatt veszteséges lett volna.

Kitértek a Vértesi Erőmű ügyére is. A szénerőmű jelenleg csődeljárás alatt áll, amelyet már többször meghosszabbítottak. A folytatás lehetőségét is magában foglaló eljárás épp az előző és a mostani kormányhoz kötődő vezetés közti időszakban indult. Noha azt megelőzően – a szocialista kormány utasítására – az MVM havi 1 milliárd forint támogatással tartotta életben a veszteséges társaságot, híreink szerint a csődeljárás alatt ezt a pénzcsapot elzárták. Az MVM mostani közleménye ugyanakkor ennek újraindulására utal. (A Vértesi Erőmű fenntartására megy az áramszámlába foglalt „szénfillér” is, amely most uniós engedélyezésre vár.) A közgyűlés „tudomásul vette”, hogy ha a csődeljárásban nem jön létre hitelezői egyezség, a bíróság elrendeli a felszámolást. A mindenkori kormányok azért küzdenek a havi milliárdos veszteséget termelő szénerőmű fenntartásáért, mert az a térség legnagyobb, több ezer embert foglalkoztató munkaadója.

Noha az MVM nem közölte, milyen eredményt ért el tavaly, a 2009-es rekordnyereség után, korábbi kérdésünkre leszögezték: a néhány hónappal ezelőtt kinevezett menedzsment olyan helyzettel találta szemben magát, amely a veszteségforrások felszámolására ösztönözte. Ennek kapcsán sokat lehetett hallani a különböző offshore cégekről, és számos más elszámolás is terhelte a csoport elmúlt évekbeli működését – tették hozzá.

Gomolygó füst a Vértesi Erőmű felett – Sötét fellegek gyűlnek a cég fölött
Gomolygó füst a Vértesi Erőmű felett – Sötét fellegek gyűlnek a cég fölött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.