Szélhámos milliárdosok rabigában

Gyógyszerfüggővé vált a börtönben Allen Stanford, s ezért akár évekkel is elhúzódhat a hétmilliárd dolláros befektetési csalással gyanúsított houstoni üzletember-mecénás felelősségre vonása.

Míg a 65 milliárd dolláros kárt okozó piramisjátékán elbukott Bernard Madoff már másfél évet leült 150 éves büntetéséből és megbékélt sorsával, ez nem mondható el „követőjéről”, a texasi Allen Stanfordról, akinek ügyvédcsapata épp azon fáradozik, hogy mihamarabb házi őrizetbe helyezhessék a hamis letéti igazolásokkal valódi milliárdokat elsikkasztó szélhámost.

Ez egyelőre függőben van, a houstoni kerületi bíróságon az ügyben eljáró bíró később rendelkezik arról, hogy a börtönkórházban vagy polgári körülmények között kezeljék ki kóros gyógyszerfüggőségéből Stanfordot. A szerdai meghallgatáson David Hittner a maratoni, nyolcórás vita végén csak arról hozott döntést, hogy a másfél éve rácsok mögött lévő Stanford tárgyalását akkor kezdik meg, ha egészségileg és mentálisan is gyógyulttá nyilvánítják. Ez a január 24-re kitűzött tárgyalási napig biztosan nem történik meg, ebben egyetértett az igazságügyi orvos szakértő és a védelem által felkért két elmeorvos.

November nyolcadika fontos dátum a nem mindennapos történetben. E napon az egyik texasi börtönben fogva tartott Stanfordot társai alaposan megverték. (Madoffot is hasonló atrocitás érte a börtönben.) Fejsérüléseire és szorongásaira a börtönorvos Klonopint írt fel, s a kúra olyan jól sikerült, hogy úgy tűnik, Stanford már nem képes élni a gyógyszere nélkül.

Az állam által kirendelt orvos szakértő, Steven Rosenblatt szerint egyértelműen túladagolták a gyógyszert, s hiába csökkentették a dózist egy hónappal ezelőtt, a megvonástól nem lett jobb Stanford állapota. Rosenblatt úgy véli, a detoxikálási folyamat kettőnégy hetet, az azt követő rehabilitáció egy-két hónapot vehet igénybe. A védelem orvosai szerint még ha sikerül is leszoktatni Stanfordot a szerről, nem zárható ki, hogy a fejsérülései miatt maradandó károsodást szenvedett.

Jobbra Allen Stanford
Jobbra Allen Stanford

A vita most a kezelés helyéről zajlik. Az ügyész szerint a börtönkórház megfelel e célra, míg a védők elvesztették bizalmukat az állami intézményekben, mondván: ott bántalmazták védencüket és ott is kezelték félre. Azzal érvelnek, hogy a hatvanéves Stanford szerettei körében gyorsabban gyógyul, ezért házi őrizetbe helyezését kezdeményezték. A költségeket – őrzés, elektromos lábbilincs – gálánsan átvállalnák az államtól. Pluszban még kérnek két (!) évet arra, hogy áttanulmányozhassák az iratokat, hiszen elődeiktől csak most vehették át a védelem irányítását – írja a Bloomberg.

Ha az amerikai mellett Antigua és Barbuda-i állampolgársággal is rendelkező Stanford a házi őrizetből „véletlenül” meg is szökne, pénze akkor sem lenne az újrakezdéshez, mivel valamennyi számláját és vagyontárgyát zár alá vették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.