Csigatempóval a gyorsítósávon

Magyarországon egyelőre igen kevés háztartásban érhetők el az optikai hálózatok, pedig a fejlesztések nemcsak a telekommunikációs cégeket, hanem az egész gazdaságot felpörgetnék.

Lassan elmúlik az az idő, amikor a magyar távközlési infrastruktúrát még modernnek lehetett nevezni. A szolgáltatók (Invitel, Magyar Telekom) ugyan fejlesztik az optikai hálózatukat, s az utóbbi két-három évben komoly beruházásokat hajtottak végre, sokkal gyorsabb, adott esetben a kormány által is támogatott fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy ne maradjunk le a technológiai versenyben. Ma Magyarországon egy százalék alatt van azon háztartások aránya, amelyekbe eljut a legmodernebb, egyben a legnagyobb sebességű hálózati elérést biztosító optikai hálózat.

– A technológia gyorsasága lehetővé teszi, hogy egy nagy felbontású filmet kevesebb mint kilenc perc alatt töltsünk le, míg a ma rendelkezésre álló legelterjedtebb technológiával ehhez egy és háromnegyed óra szükséges – mondja Chris Holden, a technológia elterjedésében érdekelt nemzetközi szövetség elnöke, de rögtön hozzá is teszi: példája csak segíti elképzelni, milyen gyors hálózati csatlakozást kínálnak az optikai hálózatok. A felhasználási lehetőségeket sokkal komolyabb területeken kell keresni, mint egy videoletöltés. Az egészségügyi rendszerek öszszekötésével például egymástól távol eső szolgáltatók megoszthatják egymással a leleteket, nagy felbontású röntgenképeket vagy épp a betegekkel kapcsolatos dokumentációkat. – Ha például egy kórházban már elvégeztek egy vizsgálatot, digitálisan továbbíthatják az eredeti felvételeket, így elkerülhető, hogy máshol is el kelljen végezni ugyanazt. A megfelelő alkalmazásokkal tehát a rendszerből kiiktathatók a redundanciák, s az sokkal hatékonyabbá tehető – mondja a szakértő.

A gyors összeköttetés kiválóan hasznosítható a tanulás, a távmunka és a kormányzati szolgáltatások területén, s mint minden új szolgáltatás, ez is munkahelyeket teremt. Nem mellesleg a kellően átgondolt fejlesztés és a penetráció növelése a távközlési hálózatokat üzemeltetőknek is jó, hiszen ideális esetben 30 százalékkal tudják növelni az egy ügyfélre jutó árbevételüket. A szakszövetség tapasztalatai szerint az elterjedéshez szükség van a kormányzat, a távközlési szolgáltatók, az ingatlanfejlesztők és -üzemeltetők együttműködésére is. Utóbbiak azért fontosak, mert a gyors hálózat két módon juthat el a polgárokhoz: az optikát vagy közvetlenül az otthonokba viszik el, vagy az épületig, s azon belül az egyes háztartások helyi hálózat segítségével érhetik el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.