Bizonytalan magyar államadósság

Öt uniós tagország, köztük Magyarország is szerepel a tíz legmagasabb kockázatú államadósok listáján az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoportnál. A CMA DataVision 2010-es évzáró összeállításában az államadósság-törlesztés leállási kockázata ellen kínált biztosítási csereügyletek (ismertebb nevén CDS-ek) decemberi, utolsó árazásai alapján sorolja be az egyes adósokat.

A magyar CDS a jelentés készítésének idején 378,0 bázispont volt, ám azóta is jelentősen romlott a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélése a londoni piacon, a múlt héten már 390,9 bázisponton zárt a magyar érték.

A világ legbiztonságosabb államadósai befektetői szempontból az észak-európai országok. A CMA szerint a legkevésbé kockázatos szuverén adósok listájának élén változatlanul Norvégia áll, utána Finnország és Svédország következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svájc, az Egyesült Államok, Hongkong, Dánia, Ausztrália, Németország és Szaúd-Arábia.

A kötvénypiac egyébként kockázatosabbnak ítéli Nyugat-Európát, mint a kontinens keleti felét. A Markit piackutató adatai szerint a fordulópont múlt szerdán volt: a 15 nyugateurópai ország állampapírjának CDS-ét tartalmazó SovX Western Europe index értéke akkor 203 bázispontra emelkedett, míg a 15 kelet-európai, közel-keleti és afrikai országot tartalmazó SovX CEEMEA index 199 ponton állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.