Nem minden cég fizette be a különadóját

A különadó fizetésére kötelezett vállalkozások túlnyomó többsége fegyelmezetten teljesítette kötelezettségét – írta az államháztartás 2010-es gazdálkodását bemutató, tegnap kiadott gyorsjelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Vagyis akadtak olyan adóalanyok, akik nem vagy csak részben fizették be az európai uniós szintű vitát generáló különadót.

A tárca közleményében részletezi, hogy az egyes ágazatokban mekkora az elmaradás a tervekhez képest: e szerint a pénzintézeti szektor 3 milliárd forinttal maradt adósa a büdzsének, a bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások egymilliárdot, a távközlési cégek 2,5 milliárdot „felejtettek el” befizetni. Az energiaszektor tűnik a leginkább renitensnek: innen 6 milliárddal folyt be kevesebb, mint amit a kormány várt.

Ám ez nem ütött akkora lyukat a büdzsén év végén, hogy ne teljesültek volna nagyjából az előirányzatok. Az államháztartás pénzforgalmi deficitje a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát érte el, s a kormány szerint az önkormányzatokkal együtt sem lépi túl a Brüsszelnek ígért mutatót. A tárca szerint tartható a 3,8 százalékos, eredményszemléletű deficit, amit az EU felé kell elszámolnunk. Bizonyosságot azonban majd csak tavasszal kapunk, amikor a KSH elkészül a számításaival, de a végső egyenlegről ősszel alkothatunk képet, az uniós elszámolási folyamatok miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.