Emelkedésbe váltott Ferihegy

Ferihegyen is érződik a globális légi közlekedési trend: az elmúlt évek visszaesése után végre nőtt a forgalom – még ha csupán 1,2 százalékkal is. Tavaly 8,19 millió utas használta a budapesti légikikötőt.

A növekvő utasforgalom annak fényében mindenképpen biztató, ha tudjuk: egy évvel korábban 4,2 százalékos volt a viszszaesés 2008-hoz képest. A repülőtér eddigi rekordéve 2007 volt, amikor 8,7 milliós volt az utasforgalom. Az adatok szezonális elemzésekor kiderült, hogy tavaly nagyon eredményes volt a nyári szezon, ugyanis az utasszám a 2007-es rekordévet idézte. Akkor 2,4 millió utast indított és fogadott a magyar főváros nemzetközi repülőtere a főszezonban, ezt sikerült elérni ismét. A növekedés egész évben egyértelmű és dinamikus volt, amit jól szemléltet, hogy a 2009-es adatokkal összevetve szinte minden hónapban több utas fordult meg a repülőtéren.

– Ez nem jelenti azt, hogy ha nem lettek volna jelentős viszszaesések év közben, például az áprilisi vulkánkitörés miatt, akkor teljesült volna az eddigi rekord, ám a tendencia mindenképpen kedvező – nyilatkozták lapunknak iparági szakemberek. A vulkánkitörés idején a repülőtér több mint 150 ezer utast vesztett a csaknem teljes egészében leálló európai légi forgalom miatt.

A legjobb teljesítményt – legalábbis növekedésben – a Wizz Air nyújtotta, 1,2 millió utast szállítottak Budapestről. Kiemelkedően jól teljesített a Lufthansa és a Germanwings is, hiszen mindkét német társaság tíz százalékot meghaladó mértékben növelte a forgalmát. A kínai Hainan Airlines, a Carpatair, az Air France és az Aerosvit, míg a low-cost társaságok közül az EasyJet, a Jet2.com is jelentősen növelte eladásait. A cseh központú chartercég, a Travel Service is jelentősen növelte jegyeladásait a budapesti járatokon. A Malév utasszáma azonban várhatóan csökken, összességében a várakozások szerint kétszázezerrel. Ezzel együtt a Budapest Airport legnagyobb ügyfele még mindig a magyar nemzeti légitársaság – most, az EU-elnökség idején például közösen üzemeltetnek számos szolgáltatást.

Tavaly számos új légitársaság indított járatot Budapestre, így sok új célpont vált elérhetővé Ferihegyről. Sok légitársaság pedig sűrítette meglévő járatait, köszönhetően a Budapest Airport ösztönző rendszerének és a növekvő utasforgalmi tendenciáknak. Öt új járatot indított Budapestről a Wizz Air, egy célállomással bővített a Germanwings, valamint az év végén többéves kihagyás után visszatért Budapestre a holland KLM is, miután felmondta a Malévval érvényben lévő code-share szerződését.

Menetelnek az olcsó légitársaságok is

Jó eredményekről számolt be az EasyJet is. A decemberi utasszám – a rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére is – az előző év azonos időszakához képest 7,6 százalékkal 3 657 186-ra emelkedett, míg a teljes 2010-es évben 7,9 százalékkal több, összesen 49,7 millió utast szállított a brit központú fapados cég. Az EasyJet repülőgépeinek telítettsége is nőtt, az év utolsó hónapjában 85,8 százalékos volt.

A Germanwings arról számolt be, hogy sikeresen kezdte az új esztendőt. A gépek átlagos helykihasználtsága az idei év első napjaiban meghaladta a 90 százalékot. 2010 második fél évében az utasszámuk rekordmértékben emelkedett. Októberben közel 18 százalékkal növekedtek éves szinten, noha flottáját csak négy repülőgéppel bővítette. (V. G. G.)

A Wizz Air komoly lendületet adott a Budapest Airportnak, öt új járatot indítottak
A Wizz Air komoly lendületet adott a Budapest Airportnak, öt új járatot indítottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.