Új autó Esztergomból

Jövőre érkezik a legújabb hazai gyártású Suzuki-modell, ám ekkor búcsúzik az esztergomi gyártól az Opel Agila is. Ma úgy látszik, hogy a Suzuki FIAT-bérmunkaszerződése is bizonytalan, összességében azonban az üzemben bővülésre számítanak.

Lapunk értesülése szerint 2012-ben érkezik a Suzuki legújabb, Esztergomban gyártott modellje. – Az idei tervet még nem állítottuk öszsze, de abban reménykedünk, hogy a tavalyinál nagyobb darabszámot érünk el – nyilatkozta lapunknak a Magyar Suzuki vezérigazgató-helyettese. Urbán László elmondta, hogy 2010-ben 170 ezernél több autót gyártottak Esztergomban. Az igazgatóhelyettes szerint az autóik iránt nőni fog a kereslet, optimizmusra ad okot például, hogy a tavaly bemutatott Swift mostanában érik be a piacokon. Urbán különösen tavaszra vár fellendülést, igaz, mint mondja, jelentős mennyiség eladása inkább a legnagyobb exportpiacuknak számító Németországban, Hollandiában, Görögországban és az Egyesült Királyságban várható.

A kapacitásbővüléssel kapcsolatos új beruházást nem terveznek, de folyamatos modellfejlesztési programjuk keretében 2012 végén új esztergomi autó megjelenése várható. Ekkorra kifut a Suzuki és a General Motors szerződése, melynek keretében a Splash testvérmodelljét, az Opel Agilát jelenleg még Esztergomban gyártják. A másik bérmunka, a FIAT Sedici magyarországi gyártása, még kérdőjeles.

A kifutó bérmunkák kompenzálása az új modellel azért is fontos, mert az előző években minden harmadik, Esztergomban készült autó Opel-jelvényes, és minden negyedik FIAT volt. Kérdésünkre Urbán elmondta, hogy nem kell számolni újabb leépítéssel. A Magyar Suzuki-gyár dolgozói létszáma jelenleg 3500 fő.

Az öt éve még negyvenezernél több autót értékesítő ésmásfél évtizeden át piacvezető Suzuki 2010-ben 2270 autót adott el itthon, ami 5800 darabbal marad el a 2009-es eredménytől. A magyarországi eladásokkal kapcsolatban a vezérigazgatóhelyettes lapunknak elmondta, hogy nehéz egy olyan piacra dolgozni, ahol néhány éve még közel negyedmillió új kocsi kelt el, és a hosszú távú előrejelzések évi négyszázezer darabról szóltak. A 2008-as csúcsévben 282 ezer autó készült Esztergomban.

A piacot több évben is sikerrel húzták az állami megrendelések, amelyekből a Suzuki alig részesedett. – Jelenleg nincs meghirdetve közbeszerzési tender, de ha lesz, akkor jó eséllyel pályázunk, mert ehhez igazából csak jó autó kell, a Suzuki pedig az. A tenderekre való részvételt és a piaci növekedést segítheti, hogy idén már a magyar piacon is megjelenik a Suzuki középkategóriásmodellje, aKizashi,mely német vetélytársakkal összehasonlítva is jól szerepel a nyugateurópai piacokon – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.