Spórolás vezetett az olajkatasztrófához

A három érintett vállalatot és az állami szabályozást is hibáztatja végső jelentésében a mexikói-öbölbeli katasztrófa okait vizsgáló, az amerikai elnök által felkért bizottság.

A Deepwater Horizon kitermelő platformon bekövetkezett robbanás nem rossz döntések sorozatának eredménye volt egyénieskedő iparági vagy kormánytisztviselők részéről, amely döntésekkel nem lehetett előre számolni, és várhatóan nem is következnének be újra. Az alapvető okok sokkal inkább a rendszerből fakadnak, és ha nem kerül sor számottevő reformra mind az iparági gyakorlatban, mind pedig a kormányzati politikában, úgy hasonló katasztrófák újra előfordulhatnak – áll a többi közt abban a jelentésben, amelynek teljes szövegét a jövő héten teszi le az asztalra a Barack Obama amerikai elnök által tavaly májusban felkért vizsgálóbizottság. (E fórum a jogi felelősségre vonásban nem illetékes.)

A dokumentum egyelőre nyilvánosságra hozott fejezete különösen elmarasztalóan ír arról a három vállalatról, amely érintett a Mexikói-öbölben áprilisban bekövetkezett, tizenhárom dolgozó halálával és csaknem ötmillió hordó, azóta jórészt eltakarított nyersolaj kiömlésével járó katasztrófa előidézésében. A legtöbb hiba egyetlen, mindent átfogó mulasztásra vezethető vissza: a menedzsmentére – írja a BP, a Transocean és a Halliburton kapcsán a jelentés, megfeddve a cégeket az egymás közötti rossz kommunikációért is. A bizottság szerint a BP és partnerei sok olyan időt és pénzt kímélő döntést hoztak, amelyek tudtukkal vagy anélkül, de végső soron hozzájárultak a katasztrófához. A vállalatok kezdettől fogva nem tudtak megállapodni a felelősségmegosztásban. – Átesnek egymáson a vezetőik az egymásra mutogatásban – fogalmazott még májusban Obama. A mostani vizsgálatra a BP mint a Deepwater Horizon bérlője és működtetője reagált a legpozitívabban, fogadkozva, hogy együttműködik a szabályozókkal a „megtanult lecke” nyomán, és „tovább erősítette” biztonsági előírásait. A Transocean szerint a BP és az állami felügyelet a hibás, a Halliburton szerint pedig szintén a BP, valamint a tényfeltáró bizottság, mert „szelektíven használta fel a megküldött információkat”. A BP közel tízmilliárd dollárt költött a kitörés elfojtására és a szennyezés okozta károk enyhítésére, a számla azonban ennél végül jóval magasabb is lehet.

Az áprilisi balesetben tizenhárom munkás vesztette életét
Az áprilisi balesetben tizenhárom munkás vesztette életét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.