Indul az adóbevallási szezon

A munkavállalók tájékoztatásával elkezdődött az idei adóbevallási szezon, a legtöbb munkahelyen ezekben a napokban kell nyilatkozniuk a dolgozóknak, hogy maguk kívánják-e megállapítani és bevallani a 2010-es jövedelmeik után az adót, vagy arra a munkaadót kérik fel.

Nem mindenki előtt áll választási lehetőség: aki például az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózik, az csak önbevallást nyújthat be, a munkaadónak ebben az esetben nem lesz dolga – illetve annyi, hogy a bevallandó jövedelemről tájékoztatást ad a foglalkoztatottnak. Az erről szóló nyilatkozatokat január 31-ig kell megtenni a munkaadó felé. Ez nem köti a munkáltatót: a törvény szerint nem köteles elkészíteni a bevallást.

A többiek viszont dönthetnek, sőt egy harmadik lehetőséggel is élhetnek. Rábízhatják a bevallás elkészítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV), ha megfelelnek a feltételeknek. Aki az adóhatóságra hagyja a munkát, annak február 15-ig kell ezt jeleznie a NAV felé. Ez a rendszer korábban is működött, a bevezetése idején adóhatósági adómegállapítás néven, most egyszerűsített bevallás a titulus. Ám nem csak ebben van különbség: utóbbi esetében az önbevallással egyenértékű jogkövetkezmények az adózót sújtják, azaz ha tévesen – például nem teljes körűen – informálta az adóhatóságot a bevallandó jövedelméről, akkor ugyanolyan eljárás elé kell néznie, mintha maga adta volna be a rosszul kitöltött bevallást.

Idén még nem találkozunk a „söralátét méretű” bevallásokkal, amelyeket a Fidesz ígért be a tavaly tavaszi választások előtt. A mostaninál szűkebb terjedelműnek ígért adónyilatkozatokban csak a 2011-ben elért jövedelmekről fogunk majd számot adni 2012-ben – de csak azok, akiknek a törvény ezt lehetővé teszi, mert például a családi adókedvezmény háztartáson belüli megosztása esetén erre már nem lesz mód. Idén azért sem lehetne egy söröskorsó átmérőjének megfelelő méretű a bevallás, mert 2010-ben még kétkulcsos volt az szjarendszer (idén váltottunk át a 16 százalékos, egyetlen kulcsra), ezt viszont a kormány szerint nem lehet kezelni az egyszerűsített formában. Azért az idei bevallás is karcsúsodik, a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint 36 oldalról 12 oldalra.

Az egyetlen kulcs mellett más elemei is változtak az szjatörvénynek. Új családi adókedvezményt vezettek például be, amely az első két gyerek után fejenként és havonta 62 500 forint adóalap-csökkentést tesz lehetővé, három- és többgyermekes családok pedig fejenként 206 250 forinttal mérsékelhetik adóalapjukat. Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca államtitkára tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a munkavállalók még januárban nyilatkoznak az adókedvezmény igénybevételéről, a kedvezmény már a januári bér után érvényesíthető. Tehát nem a januárban utalt, de még az előző év utolsó hónapja után járó bérről van szó, hanem arról, amit februárban kapnak meg a dolgozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.