ÁSZ a jó kormányzásért

Az Állami Számvevőszék a kormányzáshoz kíván hozzájárulni a közvagyon szabályos felhasználásának elősegítésével – legalábbis ez az alapja a számvevőszék középtávú, 2011–2015 közötti stratégiájának.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei tervében 55 ellenőrzés szerepel – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Domokos László elnök. Ebből 22 feladat még az elmúlt évekről húzódik át – tette hozzá. (A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásának ellenőrzését felfüggesztették, azzal ugyanis megvárják, hogy a jegybank új felügyelőbizottsága, élén Járai Zsigmond elnökkel ténylegesen elkezdje munkáját.) Az egyik legmarkánsabb feladat továbbra is a zárszámadás ellenőrzése, valamint a költségvetési tervezet véleményezése lesz. Hasonlóképp jelentős erőforrást igényel majd a helyi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzése.

Ez részben a folyamatban lévő munkák befejezését,

másrészt a vagyoni, pénzügyi helyzetét értékelő ellenőrzések elvégzését jelenti. Ezen a területen egyébként most nem előre megadott önkormányzatokat vizsgálnak, hanem úgymond „kockázatalapú” kiválasztás lesz. Az ehhez szükséges módszertant most dolgozzák ki – mondta a Népszabadságnak Domokos László. A tervek szerint mind a 3200 önkormányzatot figyelik majd, s számukra kockázati sávokat dolgoznak ki, s az itt keletkező „eredmények” alapján döntenek majd, hogy mely szervezet működését nézik át. A módszertan és a rendszer felállításán „egy egész stáb dolgozik” már jelenleg is – tette hozzá. Az önkormányzati cégek esetében is a gazdálkodási kockázatok feltárására tevődik át a hangsúly – emelte ki. Az már biztos ugyanakkor, hogy a főváros gazdálkodását is górcső alá veszik, s ezzel összevonják a BKV vizsgálatát is, hisz a főváros konszolidáltan vizsgált gazdálkodásának része a fővárosi vállalatok működésének áttekintése is. Ezek a munkák már el is kezdődtek, amelyekkel körülbelül fél év múlva végeznek. (A BKV vizsgálata március közepén kezdődik.) Ezzel kapcsolatosan Domokos László újságírói kérdésre elmondta: „a főváros gazdálkodásának egésze aggályos”.

A kijelölt témák között szerepel többi között a parlamenti ellenzéki pártok 2009–2010 évi, a Táncsics Mihály Alapítvány ugyancsak 2009–2010. évi gazdálkodásának ellenőrzése. A Fidesz 2008–2009-es gazdálkodásának ellenőrzését 2010-ben kezdte meg az ÁSZ, utóbbi feladat befejezése erre az évre húzódik át a kidolgozott ellenőrzési terv szerint. A KDNP vizsgálata pedig decemberben ért véget. Emellett az állami vállalatok közül vizsgálják a Magyar Posta pénzügyi folyamatait, valamint a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerét is.

Ahogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a PPP-projekteket felülvizsgálják, nos ez az ÁSZ terveiből ki is derül, mert Domokos László szerint az ilyen konstrukció ban megvalósult kiemelt beru házások utóellenőrzését ugyancsak elvégzik.

A témák kiválasztásában egyébként ezúttal azt a rendet választották, hogy az ÁSZ öszszes vezetőjének, valamint az Országgyűlés bizottságainak véleményét is kikérték, milyen irányú vizsgálatokat szeretnének látni, s végül ezek szűkítéséből állították össze az idei tervet. A szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy az ÁSZ új stratégia alapján működik majd a 2011–2015-ös időszakban is, így az ellenőrzések hozzáadott értékeikként hozzá kívánnak járulni közpénzek megtakarításaihoz, s a közpénzügyek átláthatóságát akarják biztosítani. Az ÁSZ döntéseivel a közvagyon szabályos felhasználásához kell hozzájárulnia, s ezekkel a kormányzáshoz kívánnak hozzájárulni, mert mint fogalmazott: „nem elég csak a kritikákat megfogalmazni”.

Kérdésre válaszolva Domokos László megjegyezte, hogy az új Költségvetési Tanács nem rak többletterhet az ÁSZ-ra, inkább a feladatok súlypontáthelyezéséről lesz szó. A Költségvetési Tanácsban végzendő munkáját az ÁSZ egész apparátusa segíti majd. A Költségvetési Tanács feladatai kapcsán megjegyezte: a jövőben, részben az ÁSZ-elnök tanácsbeli munkájának támogatására a számvevőszék megnézi majd az ország középtávú makropályájának alakulását is. A számvevőszék a jövőben a kockázatok vizsgálatára helyezi majd a hangsúlyt – tette hozzá.

A Népszabadságnak azzal kapcsolatban, hogy az idei évről szóló írásos tervben még 56 vizsgálat szerepel, Domokos László megjegyezte: az MTI áttekintése esett ki. A szervezet gazdálkodását eddig évente vizsgálta a számvevőszék, most azonban az ellenőrzés átkerült a médiahatósághoz. Az ÁSZ a jövőben a médiahatóság általános vizsgálata során tekinthet bele az MTI gazdálkodásába.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.