Kidőlt az EMFESZ

Tegnap az energiahivatal anyagi problémái miatt felfüggesztette a 300 ezer lakossági ügyfelet kiszolgáló EMFESZ Kft. gázkereskedelmi engedélyét. Jövő csütörtökig kijelölik azt a szolgáltatót, amely át- vagy visszaveszi az ügyfeleket. A gázellátás nem szakad meg, de az ár nőhet és a leolvasó is kopogtat.

Az EMFESZ Kft. gazdaságipénzügyi helyzete veszélyeztetheti ügyfelei gázellátását, ezért a Magyar Energia Hivatal (MEH) január 13-tól kilencven napra felfüggesztette a cég gázkereskedelmi engedélyét – tette közzé tegnap délután honlapján a hivatal. Mindenki gázellátása ettől függetlenül folyamatosan biztosított. Noha lapunk kérdéseire újfent nem válaszoltak, bő tájékoztatót állítottak össze, amely előkészített intézkedésre utal. Eszerint január 13-ig a hivatal egy eljárás keretében eldönti, mely gázkereskedőhöz kerülnek az ügyfelek. A lakossági fogyasztók esetében alapvetően két lehetőség van: az egyik, hogy „egyetemes szolgáltatót” jelölnek ki az ellátásra. Piaci információink szerint ez jelentheti azt, amit kormánykörökből lapunknak már tavaly a legvalószínűbb forgatókönyvnek neveztek, hogy mindenki visszakerül eredeti szolgáltatójához.

A másik, kétségtelenül izgalmasabb lehetőség, hogy egy „új EMFESZ”-t, vagyis egy frissen jelentkező szabadpiaci kereskedőt jelölnek ki az összes ügyfél átvételére. Ez abban az elvi esetben fordulhat elő, ha egy cég kellő mennyiségű gázzal és kedvező tarifával pályázik. Noha piaci pletykák szólnak is ilyen jelöltekről, például a ciprusi hátterű, frissen alakult Gas.hu Zrt.-ről, de a MEH által közzétett listán nem szerepel, vagyis még nem kapott engedélyt. Egy biztos: az újonnan kijelölendő cég nem adhatja drágábban a gázt a hagyományos szolgáltatóra vonatkozó, központilag előírt tarifánál. Mivel ezt a cégek túl alacsonynak tartják, nem sokan valószínűsítik, hogy most piaci alapon jelentkezne egy új ellátó. Az „egyetemes szolgáltatók” szintén nem kívánnak egymástól ügyfeleket elhódítani. Igaz, elvileg a lakossági fogyasztók választhatják valamennyi hagyományos gázszolgáltatót, illetve néhány településen a külön feltételekért cserébe árengedményt is biztosító Magyar Telekomot is.

Egy biztos: az ügyfeleknek egyelőre nem kell tenniük semmit és biztosan kapnak gázt. Január 13-ig az EMFESZ-nek kell fizetni, ezután viszont már egy másik cég, a jelenleginél nyolc százaléknál nem magasabb számláját kapja meg. A január 13-i óraállást valószínűleg egy „extra” leolvasással, avagy arányosítással állapítják majd meg. A „vis maior” helyzetben ugyanakkor nem alkalmazzák a szolgáltatóváltás eddigi előírásait. Így az átírás természetesen nem tart két hónapig (az lényegében egy pillanatot vesz igénybe), és rövid távon az esetleges EMFESZ-tartozás sem akadály.

Laczó Sándor, a gázcégeket tömörítő Magyar Gázipari Egyesülés elnöke lapunkat biztosította afelől, hogy a gáztársaságok bizonyára felkészültek az átállásra és képesek biztosítani a visszatérő fogyasztók kiszolgálását. Cégük nevében hasonló nyitottságról nyilatkozott lapunknak Koncz László, a Főgáz vezérigazgató-helyettese, Győrösi Pál, a Tigáz, illetve Kutas István, az E.ON szóvivője is. Ugyanakkor egyikük sem kíván élni az adandó alkalommal, és egy esetleges alacsonyabb tarifa megajánlásával a tőlük korábban távozókon túl a többi EMFESZ-ügyfelet ismegszerezni. Kutas István megjegyezte, hogy noha az esetlegesen viszszatérő ügyfeleknek a többiekével azonos tarifa jár, ugyanakkor a jóval nagyobb adminisztráció miatt ők drágábbak. Koncz László a Főgáz vonzerejének nevezte, hogy a Budapest Bank hitelkártyája segítségével akár 6 százalékos árkedvezményt is tudnak biztosítani - az alapdíjat is beleértve -, Győrösi Pál pedig - hasonló szellemben - a Tigáz fizetési nehézségeket áthidaló számlaangyal szolgáltatását emelte ki.

Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője lapunknak leszögezte: sajnálja a kialakult helyzetet, mindenben betartják a MEH döntését. Határozottan kijelentette ugyanakkor: az EMFESZ által képviselt piaci modellről nem mondanak le, az a kilencvennapos felfüggesztést követően visszatér a piacra. Erről a cég orosz tulajdonosai folytatnak tárgyalásokat – tette hozzá. Góczi István határozottan leszögezte: nincs olyan lejárt tartozásuk, ami alapján felszámolást indíthatnának az EM-FESZ ellen, mivel mindegyikről tárgyalnak. Kétségtelen, időlegesen – meglátása szerint néhány nem fizető nagyvevő miatt – kifogytak a készpénzből, de ha befolynak a számlák és kifizetik a tartozásokat, még mindig marad hatmilliárdjuk. Annak kapcsán, hogy a nehezen összegyűjtött, összesen 350 ezer ügyfelüket most már biztosan elvesztették, úgy fogalmazott: az üzleti modell igenis életképes, így bízik benne, hogy újra viszszahódítják majd őket.

Firtasnak már nem kell

Piaci hírek szerint a 2009-ben fura tulajdonosváltást megélt EMFESZ pénzügyi nehézségei miatt decemberben már nehezen jutott gázhoz. Így azóta mintegy tízmilliárdos tartozást halmozott fel. Természetesen azon a több százmillió dolláron felül, amelynek „ellopásával” vádolja Góczit több perben is a cég előző tulajdonosa, az ukrán Dmitro Firtas. Köreiből megerősítették: az üzletember az EMFESZ-t egy romhalmaznak tartja, amit már nem akar visszaszerezni. De a ható ságokat sem ez, sem az nem hozta ki a sodrából, hogy decemberben kiderült: az EMFESZ több százmillióval tartozik az E.ON ellátási területén a vezetékek használatáért, és milliárdokkal a bizonyos speciális gáztermékek elszámolását végző Kelernek is.

Közvetlenül az vezetett az engedély visszavonásához, hogy a hét elején a vezetékeket birtokló, egyben az ellátás folyamatosságáért felelős, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. is felmondta az EMFESZ-szel kötött szerződést a tartozások miatt. Piaci pletykák szerint több mint ötmilliárdról van szó, amit sem Zsuga János FGSZ-vezérigazgató, sem Góczi István nem erősített meg. Ugyanakkor mindketten határozottan leszögezték, a tárgyalások folynak a rendezésről. Zsuga közölte: kedd hajnal óta, amikor felmondták a szerződést, a cég fogyasztóinak ellátását az FGSZ végzi. Ez a szabályok szerint addig tart, amíg a MEH által kijelölendő gázcég be nem lép. Ez számításunk szerint további napi több százmilliós kiadást jelent az FGSZ-nek. Zsuga ezzel kapcsolatban abbéli reményének adott hangot, hogy az EMFESZ ezeket a tételeket is megtéríti.

A szolgáltatónál még bíznak a visszatérésben
A szolgáltatónál még bíznak a visszatérésben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.