Elszámolási vitáról beszél a Coop Szeged

Kelemen János, a Coop Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondása szerint minden lépésüket a törvények betartásával tették. A Földi Annamária által felvetett kérdések szerinte nem tényeken, hanem rosszindulatú feltételezéseken alapulnak, ezért azokra nem kívánt részletesen válaszolni.

- A kérdésekben megfogalmazott csúsztatásokat kénytelen vagyok visszautasítani. Az érintett kérdéskörökhöz tartozó információk részben egyes részvényeseink védett személyi adatait érintik, részben társaságunk üzleti titkait képezik. Az ilyen információk titoktartási kötelezettsége részvényeseinkre is vonatkozik - fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A cég zártkörű részvénytársaságként működik, ami azt is jelenti, hogy a cégjegyzékben és az éves beszámolókban fellelhető és mindenki számára hozzáférhető nyilvános információkon túli adatok kizárólag a társaság részvényeseire tartoznak, akik kérésükre hozzáférhetnek a számukra fontos információkhoz. Kelemen János hangsúlyozta: Földi Annamária a cég harmadik legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező részvényese, aki korábban a társaság vezető munkatársa volt, és részt vett azoknak a tulajdonosi kondícióknak a kidolgozásában, amelyeket most kifogásol. Később, amikor a korábban jó munkakapcsolat megváltozott köztük, a volt elnökhelyettes többmilliós végkielégítéssel távozott a Coop Szegedtől. Távozása után írt leveleit megválaszolták, részvényesként betekintési lehetőséget ajánlottak fel neki a cég irataiba és a részvénykönyvbe, ezzel a lehetőséggel azonban nem élt.

Kelemen János kiemelte: Földi Annamária a meglévő tulajdonrészével sem tekinthető nagy részvényesnek, mint ahogy egyetlen tulajdonos sem rendelkezik meghatározó mértékűnek minősíthető részvénycsomaggal. Földi Annamária az általa kifogásolt tárgykörökben pert indított volt munkahelye ellen. Az eljárás folyamatban van. Az elnök-vezérigazgató erre való tekintettel is indokolatlannak tartja a most felvetett kérdések nyilvánosság elé tárását, hiszen bármilyen állásfoglalás kialakításához szükséges a per kimenetelének ismerete. Az elnök-vezérigazgató szerint a felperes nyilvánvaló célja az előzmények alapján, hogy részvényeit a kialakult árfolyamnál lényegesen magasabb áron értékesíteni tudja. Erre vonatkozóan jóval korábban a társaságnak is szóbeli ajánlatot tett ügyvédje útján.

Kelemen János elmondta: a közelmúltban elhatározott részvénycserére a vonatkozó jogszabályok alapján azért kell sort keríteni, mert az eltelt tíz év alatt egyszerűen elfogytak a részvényekhez tartozó osztalékszelvények. Ha a részvényesek élnek a csere lehetőségével, státuszuk nem változik. Aki nem cseréli ki a részvényét, tulajdonrészének ellenértékéhez továbbra is hozzájuthat, miközben a törvény erejénél fogva elveszíti részvényesi jogait. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a Coop Szeged csak a zártkörűség törvényben biztosított lehetőségeivel élve volt képes helytállni a rendkívül erős kereskedelmi versenyben. A volt szövetkezeti üzletrészek, majd a részvénytársaság részvényeinek piaci árfolyama az eltelt több mint tíz év alatt 30-35 százalék körül alakult ki. A jövőben is az alapszabályban rögzített elővásárlási szabályok és részvényszerzési korlátok keretei között forgathatók a cég részvényei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.