Röviden

Nem lesz zavar a munkaerőpiacon

Nem számít semmilyen zavarra a munkaerőpiacon Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja azután, hogy idén májustól korlátozások nélkül dolgozhatnak Ausztriában és Németországban az új keleti tagállamok munkavállalói. A politikus az AFP hírügynökségnek elmondta, megalapozatlanok azok a félelmek, amelyek szerint a német és az osztrák munkaerőpiac májusi megnyitása után nagy roham várható ezekben az országokban. Alaptalannak tartotta azokat a félelmeket is, miszerint a szabad munkavállalás bérdömpinget eredményez: utalt arra, hogy Kelet-Közép-Európában a bérek lassan, de biztosan közelítenek a nyugatiakhoz. (MTI)

Párbeszédet kívánnak a szakszervezetek

Valódi érdekegyeztetést, szociális párbeszédet várnak idén a szakszervezeti konföderációk vezetői, akik a kormány munkavállalókat érintő eddigi intézkedéseit elhibázottnak tartják, és arra figyelmeztettek, hogy a bérből élők jövőre szembesülnek igazán helyzetük romlásával. Mindezt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége részéről is hangsúlyozták. Hozzátették: tartanak attól, hogy az uniós elnökség alatt a kormány megpróbálja „jegelni” a problémákat. (MTI)

Észtország is belépett az eurózónába

Január elsején Észtország is csatlakozott az euróövezethez, miután Tallinn bevezette az Európai Unió közös pénzét. A jegybank elnöke szerint nem okoz gondot az átállás. Szlovénia, majd Szlovákia után Észtország a harmadik az EU új tagállamai közül, amely „átvette” a közös pénzt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.