Rekordot döntött tavaly az olajtermelés Oroszországban

Az orosz energiaügyi minisztérium vasárnap közzétett adatai szerint az oroszországi kőolaj-kitermelés 2,2 százalékkal emelkedett 2009-hez képest tavaly, elérve a napi 10,145 millió hordós eredményt. Ez a legnagyobb a Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett széthullása óta.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint ennél több olajat, napi 11,41 millió hordót 1988-ban termeltek a térségben. A gazdasági válság évében, 2008-ban a kitermelés egy százalékkal 488 millió tonnára, átlagosan napi 9,8 millió hordóra csökkent.

Oroszország a világ legnagyobb kőolajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát. A kapacitás tovább bővült egy új vezeték átadásával: az ezer kilométeres szakasz a 4700 kilométer hosszú Kelet-Szibéria–Csendes-óceán (ESPO) elnevezésű vezeték Kína felé tartó leágazása.A csőrendszer azoroszországi Amur régióban található Szkovorodinót köti össze az észak-keleti Hejlungcsiang tartománnyal – írta az MTI. A vezeték jelenleg évi 15 millió tonna kőolaj továbbítására képes, de a tervezett bővítések után ennek kétszeresét is tudja majd szállítani. Oroszország eddig évi 9 millió tonna kőolajat exportált Kínába vasúton.

A beruházáshoz Kína 25 milliárd dolláros hitelt nyújtott. A vállalkozásban Kína legnagyobb kőolaj- és földgázipari csoportja, a PetroChina, a legnagyobb orosz kőolajipari vállalat, a Rosznyefty, valamint az orosz csővezetéket üzemeltető Transznyefty vesz részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.