2011-re lesz három százaléknál kisebb hiánycél

Az Európai Bizottság várhatóan új hiánycélt ajánlást fogad el: 2011-re kell teljesítenünk a maastrichti kritériumban szereplő 3 százalékot.

Az Európai Bizottság fenntartja ugyan a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal  szemben, várhatóan a következő hetekben fogalmaz meg új hiánycél  ajánlást, amelyben a GDP arányos államháztartási hiány 3 százalék  alá szorítását 2011-re írja elő - mondta Kovács Álmos, a  Pénzügyminisztérium szakállamtitkára hétfőn az Országgyűlés  költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága európai ügyek  albizottságának ülésén.

Kovács Álmos elmondta: az aktualizált konvergenciaprogramot minden év decemberében juttatja el a magyar kormány Brüsszelnek, de  a túlzottdeficit-eljárás keretében azt vállalta, hogy minden  félévben készít egy beszámolót. Ezt a beszámolót most április  helyett májusban juttatta el a magyar kormány Brüsszelbe.
Magyarország 2008. decemberében elküldött konvergenciaprogramja,  amelyet a túlzottdeficit-eljárás keretében készített, 2009-re 0,9  százalékos gazdasági visszaesést, 4,5 százalékos inflációt és GDP  arányosan 2,6  százalékos államháztartási deficitet tartalmaz,  2010-re pedig 1,6 százalékos növekedést, és 2,5 százalékos hiányt.

Ugyanakkor a nemzetközi pénzügyi szervezetek és az Európai Unió  által Magyarországnak nyújtott 20 milliárd euró összegű hitelkeret  aktuális negyedévi felülvizsgálatát követően, valamint az EU új  gazdasági előrejelzésének ismeretében, a hitelnyújtókkal való  egyeztetés után a kormány módosította a makrogazdasági pályát -  magyarázta a szakállamtitkár.

Eszerint idén a GDP 6,7 százalékkal csökken, jövőre 0,9  százalékkal, az inflációs előrejelzés 2009-re továbbra is 4,5  százalék. Változik a hiánycél is, 2009-ben a GDP-arányos  államháztartási deficit (ESA) 3,9 százalék lesz, jövőre 3,8  százalék, s csak 2011-ben éri el a maastrichti kritériumban szereplő  3 százalékot.
Kovács Álmos a megváltozott nemzetközi környezettel, legfőbb  exportpiacaink gazdasági visszaesésével indokolta a makrogazdasági  pálya módosítását. Példaként hozta fel Németországot, ahol 2009-re a  korábban várt egy százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 6  százalékos recessziót prognosztizálnak. A magyar GDP közel 70  százaléka az exporttól függ, s ha Németország importja - a német  cégek exportlehetőségeinek beszűkülése miatt - csökken, akkor a  magyar beszállítások hasonló mértékben zsugorodnak - tette hozzá.

Ezeket a folyamatokat tükrözik azok a számok is, amelyben az  export 2009-ben 15,1 százalékkal zuhan, míg jövőre 3,0, azt követően  pedig 9,2 százalékkal emelkedik. Ugyanakkor az import az idén az  exportnál nagyobb arányban,  16,7 százalékkal csökken, 2010-ben 2,1,  2011-ben pedig az exporthoz hasonlóan 9,2 százalékkal nő - idézte az  új konvergenciajelentés adatait Kovács Álmos.

Az ERM-2 rendszerbe való belépésnek nincsenek feltételei -  válaszolta képviselői kérdésre a szakállamtitkár, ugyanakkor   felhívta figyelmet arra, hogy mind az Európai Unió, mind az Európai  Központi Bank akkor egyezik bele, hogy belépjen az ország az ERM-2  rendszerbe, ha meggyőződik a legfontosabb mutatók  fenntarthatóságáról, és arról, hogy a forint árfolyamának ingadozása megszűnik, amíg a válság tart, ezt nehéz garantálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.