Devizaprés alatt nyögnek az adósok

Mostanra akár a 150 ezret is elérhette az olyan devizaalapú jelzáloghitelesek száma, akinek gondot okoz a megnőtt törlesztőrészletek fizetése. A devizahiteleseknél a rossz adósok aránya kétszer akkora, mint a forintkölcsönt törlesztők között.

Mind több devizahitelesnek okoz komoly gondot a tartósan erős svájci frank. Az alpesi deviza tegnap megjárta a 225 forint feletti rekordszintet, s mivel a frankban jegyzett kölcsönöket jellemzően még 150-160 forintos árfolyam mellett vették fel, ez azt jelenti, hogy a devizahitelesek aktuális törlesztőrészlete 40-50 százalékkal növekedett ahhoz képest, mint amenynyit a válság előtt kellett fizetniük. Nem csak a megemelkedett árfolyam miatt kell többet fi zetniük a devizaadósoknak: a válság előtti szinthez képest a frankhitelek kamata is emelkedett, amely konstrukciótól függően akár további 20 százalékkal is megdobhatta a törlesztőrészletet.

Egyelőre csak vágy a nyugalom
Egyelőre csak vágy a nyugalom

Valamelyest jobb a helyzet az euróalapú hitelek esetében. Ezeket a kölcsönöket döntően 245–255 forintos árfolyamon vették fel, miközben tegnap 279 forint körül mozgott az európai közös pénz, ami a törlesztőrészletek 9–14 százalékos emelkedését jelenti. A legrosszabbul azonban azok az adósok jártak, akik japánjen-alapú kölcsönüket törlesztik. Az ázsiai devizában jegyzett hiteleket általában 1,45–1,55 forintos árfolyam mellett kötötték, a jen azonban a frankhoz hasonlóan menekülő deviza, így a válság alatt sokat erősödött. A japán fizetőeszköz tegnap 2,59 forintot ért, vagyis a törlesztőrészletek 67–78 százalékkal nőttek csak az árfolyamhatás miatt. Hogy a forint árfolyamának alakulása milyen komoly hatással van a hitelek visszafizetésének alakulására, jól mutatják a Magyar Nemzeti Bank adatai.

Szeptember végén a devizaalapú jelzáloghiteleknél a kilencven napon túli tartozások aránya érték alapján meghaladta a nyolc százalékot, míg ugyanez a mutató a forintalapú kölcsönök esetében feleekkora. Ez összesen mintegy 130-140 ezer jelzáloghitelest jelenthet, vagyis ennyi családot fenyeget az a veszély, hogy a bank bármikor felmondhatja a hitelüket. Az utóbbi fél évben tartósan magas frankárfolyam miatt pedig könnyen elképzelhető, hogy év végére eléri akár a 150 ezret is a nehéz helyzetben lévő háztartások száma.

A törlesztőrészlet megugrása azonban nem csak a lakáshiteleseknek jelent problémát. A gépjárművek közel harmadát lízingelték vagy hitelre vásárolták, így az árfolyam ingadozása az autófinanszírozásra is hatással van – hívta fel a figyelmet Domonkos András, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgatója. Az árfolyamváltozás miatt átlagosan az ügyfelek törlesztőrészlete svájci frank esetén 30 százalékkal, euróalapú konstrukcióknál 10–15 százalékkal, míg japán jennél akár 45 százalékkal is megnőhetett. Magyarországon a hitel- és lízingkonstrukciók átlagosan tíz százalékát mondják fel a finanszírozók.

A legnagyobb arányban a 2007–2008-ban kötött szerződések dőltek be, mivel ezekben az években akár nulla- vagy tízszázalékos önerővel, tízéves futamidőre is fel lehetett venni autóhitelt. Ráadásul ebben az időszakban a mostanihoz képest nagyon alacsony volt a svájci frank árfolyama, azok a törlesztők kerültek a legrosszabb helyzetbe, akik ezekben az években vettek fel kölcsönt.

Ezzel szemben tavaly és idén folyamatosan szigorította a kormányzat a hitelezés törvényi feltételeit (minimum 20 százalékos önerő, kötelező eladósodottsági vizsgálat, devizahitelek tiltása), így azok az ügyfelek, akik már megfeleltek ezeknek a szigorúbb szabályoknak, sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek ilyen nehéz helyzetbe – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.