Új kölcsön önerőre

A Széchenyi-kártya program jövőre is az ideihez hasonló kamat- és garanciadíj-támogatásban részesül – derül ki a kormány határozatából, amely a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

A kabinet a Széchenyi-kártya program keretében január 1-jétől a pályázati források nagyobb arányú kihasználása és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelése érdekében maximum 50 millió forintos, legfeljebb tízéves futamidejű önerő kiegészítő hitel, és legfeljebb ötéves futamidejű támogatást megelőlegező hitelt indít.

A Széchenyi-kártya folyószámlahitel keretében 2011. január 1. és 2011. december 31. között kibocsátott kártyákhoz tízmillió forint hitelösszegig 365 napra továbbra is egy százalékpont, a forgóeszköz-, a beruházási, valamint az önerő, illetve a támogatást megelőlegező hitel teljes összegéhez pedig az adott ügylet futamidejének első három évére (1096 napra) két százalékpont kamattámogatást biztosít a határozat szerint a kormány.

A 2011. december 31-ig kibocsátott, maximum 25 millió forintos kártyák teljes kölcsönösszegére, valamint a felsorolt, 2011. január 1. és 2011. december 31. között megkötött szerződésekre – a támogatást megelőlegező hitel kivételével – a garancia éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatás nyújt a kormány azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a garanciadíj vetítési alapjának 0,75 százalékát. A határozatban szerepel: a kormány tudomásul veszi, hogy a Széchenyi-kártya program kibővítésével bevezetett új hitelek és a Széchenyikártya folyószámlahitel kamatfeltételei a kockázatokat megfelelő mértékben tükrözzék. A szakminisztereknek március 31-ig javaslatot kell készíteni az európai uniós források Széchenyi-kártya program támogatásába történő bevonhatóságáról és az agrár Széchenyi-kártya program elindításáról.

A Széchenyi-kártya kibocsátása folyószámlahitellel indult 2002-ben. Az idén augusztusban a kormány forgóeszközhitellel, szeptemberben beruházási hitellel bővítette a portfóliót. A legfeljebb 25 millió forintos, legfeljebb hároméves futamidejű Széchenyi forgóeszközkölcsönt a vállalkozások hitelportfóliójuk racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében vehetik fel. A maximum 50 millió, legfeljebb tízéves futamidejű beruházási hitel célja a beruházások ösztönzése a vállalkozások piacainak megtartása és bővítése. (MTI)

Az összeállítást a KA-VOSZ Zrt., a Széchenyi-kártya program szakmai irányítója támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.