Tribuszerné újra akcióban?

A kilencvenes években 14 ezer embert két és fél milliárd forinttal megrövidítő Tribuszer Zoltánné – a jelek szerint – újra betétgyűjtéssel foglalkozik.

A pilótajátékosként elhíresült, komlói Tribuszer Zoltánné ismét kölcsöngyűjtéssel foglalkozik a baranyai megyeszékhelyen szerkesztett Dunántúli Napló (DN) szerint, s az 1997-ben 9 év börtönre ítélt asszony ezúttal sem tudja visszafizetni tartozásait, állítja egy, a laphoz forduló panaszos.

Tribuszerné története a kilencvenes években visszatérő témát adott a sajtónak. Az érettségizett, adminisztrátorként dolgozó, egygyermekes, elvált asszony 1991-ben munkanélkülivé vált, s akkor azt kezdte híresztelni magáról, hogy meg tudja forgatni mások pénzét. Kölcsönöket vett fel, s a kapott pénzt havi 20–50 százalékos kamattal fizette vissza. Az asszonyra egyre többen bízták pénzüket, s Tribuszerné létrehozott két, önmagát befektetésszervezőként hirdető céget, a Tribu Bt.-t, illetve a T és KG Kft.-t. Ezek a vállalkozások is a banki kamat többszörösét ígérték az ügyfeleknek. A Bankfelügyelet feljelentése nyomán 1994 februárjában a rendőrség csalás gyanújával vizsgálatot indított Tribuszerné és társai ellen, s kiderült, hogy a két említett cég pilótajátékot folytatott, vagyis a korábban belépő ügyfelek követelését a később belépők befizetéséből fedezték. Addigra a 14 ezer ügyfél pénzének alig 23 százaléka volt meg, s az okozott kár értéke elérte a két és fél milliárd forintot. Tribuszernét és két társát elítélték, az asszony azonban nem vonult be a börtönbe. A rendőrök 1999-ben fogták el, miután megtalálták egy budapesti lakásban, az ORFK épületétől nem messze.

Tribuszerné 2005-ben szabadult, s nem sokkal később feltűnt Komlón, ám hogy miből él, azt senki sem tudta. A napokban a DN-t arról tájékoztatta egy olvasó, hogy Tribuszerné újra kölcsöngyűjtéssel foglalkozik, s azzal győzi meg ügyfeleit, hogy egy év elmúltával 60 százalék kamatot fi zet a pénzükre. A laphoz forduló ügyfél azt is elmondta, hogy Tribuszerné egy ideje már nem tudja visszafizetni az esedékes részleteket. Az asszony azt hozta fel mentségül, hogy kirabolták.

A károsult ügyfelek egyelőre nem akartak lapunknak nyilatkozni, s Tribuszerné sem állt kötélnek. Amikor hívtuk őt, az 58 éves asszony csak ennyit mondott:

– Nagyon-nagyon szép napot kívánok magának. A viszontlátásra.

Információink szerint egyébként Tribuszerné hozzávetőleg 25 embertől kért kölcsönt, s tartozása meghaladhatja a tízmillió forintot.

A Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy tett-e valaki feljelentést a kölcsönt vissza nem fizető Tribuszerné ellen, illetve hogy Tribuszerné tett-e feljelentést azért, mert kirabolták őt.

A sajtó „hatása”

Amikor tizenhét éve Tribuszerné befektetésszervezői tevékenységéről Komlón csodákat meséltek, megpróbáltunk beszélni az „üzletasszony”-nyal arról, hogy miképp tudja jelentős haszonnal megforgatni a rábízott pénzeket. Az asszony elzárkózott, s ezért 1993 októberében megírtuk, hogy a Tribu Bt. valószínűleg pilótajátékkal foglalkozik, ezért jobb, ha mindenki kerüli ezt a céget. Írásunk nyomán szinte valamennyi újság, tévé és rádió foglalkozott az üggyel, s mindannyian hasonló következtetésre jutottak. A cikkek azonban nem ijesztették el az ügyfeleket, sőt (mint az a később elindított nyomozás dokumentumaiból kiderült) 1993 októberében még „csak” 90 millió forint kölcsönt gyűjtött Tribuszerné cége, novemberben viszont már 650, decemberben meg 890 milliót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.