A válságadó miatt a Lukoil már nem nagykereskedő

A válságadó miatt visszaadja üzemanyag-nagykereskedelmi engedélyét az orosz Lukoil magyar leányvállalata. Ugyanakkor hazai kúthálózatukat megtartják, és szó sincs kivonulásról.

Január elsejei hatállyal visszaadja hazai üzemanyag-nagykereskedelmi engedélyét az orosz Lukoil magyarországi leányvállalata – erősítette meg lapunk korábbi információit Denis Ryupin, a Lukoil Magyarország Kft. ügyvezetője. Ennek oka a kiemelt ágazatokra – ezen belül például az üzemanyagnagykereskedelemre – kivetett, a forgalom egy százalékára rúgó válságadó. Hangsúlyozta: Magyarországon a vállalat főként az üzemanyag-kiskereskedelemben vesz részt, melyet leginkább 76 töltőállomásuk fémjelez. (Magyarországon öszszesen mintegy 1000–1500 kút üzemel.) E fő tevékenységüket egyáltalán nem kívánják feladni. A piaci félreértések elkerülése végett leszögezte: töltőállomásaik megmaradnak, ügyfeleiket továbbra is a megszokott feltételekkel szolgálják ki.

A Lukoil a piacot uraló Mol mellett egy kisebb nagykereskedelmi szereplőnek számított. Denis Ryupin erről számokat nem kívánt közölni. Helyzetük érzékeltetése gyanánt megemlítette: jelentős részben importáltak a Lukoil romániai finomítójából, de sokszor vásároltak az elvben legnagyobb versenytársuknak számító Moltól is. Döntésüket azzal az egyszerű indokkal támasztotta alá, hogy a nagykereskedelem fenntartása a tevékenységre kirótt válságadó miatt egyértelműen veszteségesnek mutatkozott, kedvező kilátás nélkül. Az ügyvezető nem zárta ki, hogy adott esetben visszatérnek erre a területre.

Mindemellett leszögezte: 2010-re vonatkozólag befizették mind a nagy-, mind a kiskereskedelmi tevékenységük után járó válságadót. Határozottan kijelentette, hogy a vállalat minden tekintetben betartja a törvényeket. Arra a kérdésünkre, hogy áthárítják-e a kifizetett adót, leszögezte: a Lukoil a piac általános áralakulását követi.

A cégbírósági adatok szerint a kúthálózatukat üzemeltető cégük évek óta jelentős veszteséget termel. E tekintetben az ügyvezető nem kívánt pontos tervadatokat közölni, de elmondta: 2011-re sem túl kedvezőek az általános gazdasági helyzetből fakadó nyereségkilátásaik. Kiskereskedelmi üzletáguk a válság óta túlélő üzemmódban van – fogalmazott. Azokat a visszavisszatérő piaci pletykákat, miszerint a veszteségek miatt kiskereskedelmi águk – vagyis kúthálózatuk – eladását is fontolgatnák, határozottan cáfolta. A Lukoil az utóbbi években éppenséggel kivonuló hálózatok felvásárlásával növelte jelentősen töltőállomás-piaci részesedését.

A legnagyobb orosz olajvállalat

A Lukoil Oroszország vezető, nemzetközi méretekben is a legnagyobbak közé tartozó kőolajvállalata, a Mol egyik fő nyersolajbeszállítója. A cég nem az orosz állam tulajdonában áll, de kapcsolatuk szoros. A tulajdonosi összetétel nem nyilvános. Az ismert nagy tulajdonosok közé tartozik a céget irányító Vagit Alekperov, illetve Leonid Fedun, valamint az amerikai ConocoPhillips. Korábban Magyarország kapcsán felmerült, hogy a Lukoil esetleg a Mol százhalombattai finomítójának kibérlésével terjeszkedne a magyar piacon. Denis Ryupin ezzel kapcsolatos kérdésünkre leszögezte: ilyen szándékokról nem tud, de a kérdés amúgy is jóval mélyebb elemzést igényelne. Tőle az anyavállalat ilyet nem kért, e tárgyban velük megbeszéléseket nem folytatott. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.