Eljött a cserebereláz ideje

A legtöbb kereskedőnél még jó ideig vissza lehet adni a karácsonyra kapott, ám felesleges vagy nem tetsző ajándékot. A legtöbb helyen levásárolható a termék ára, ám csak akkor, ha megvan a vásárlás blokkja. Aki viszont kínai piacokon vagy Európán túli székhelyű internetes kereskedőtől vásárolt, annak szinte biztosan a nyakán marad a portéka.

Mára széles körű piaci gyakorlattá vált, hogy a kereskedők zöme a karácsonyra kapott hibátlan, ám nem tetsző vagy éppen felesleges ajándékot visszaveszi – a vevő pedig levásárolhatja az árát. Akad azonban olyan áruház is, ahol a vevő visszakapja a vételárat. Bár az árucsere lehetőségét néhány éve a nagy kereskedőláncok vezették be, mára a kisebb kereskedőknél is gyakori a levásárlás lehetősége – igaz, a kicsiknél ez nem annyira a céges előírásokon, mint inkább az eladó és a vevő viszonyán, esetleg vérmérsékletén múlik.

Sokszor az a legnagyobb öröm, ha sikerül a „visszaváltás”
Sokszor az a legnagyobb öröm, ha sikerül a „visszaváltás”

Kereskedői tapasztalatok szerint ugyan az ünnepek alatt eladott árumennyiségnek csak töredékét hozzák ilyenkor vissza, ám még ez is komoly tételt jelent. A Media Marktnál úgy látják: főleg kisebb értékű termékeket, konyhai, háztartási kisgépeket, számítástechnikai kiegészítőket szoktak „lecserélni”. A cégnél karácsony után bármikor vissza lehet vinni a nem kívánt ajándékot és az levásárolható vagy ajándékkártyára váltható, ám ha a vevő ragaszkodik hozzá, úgy visszafizetik az árat.

A hibátlan visszavásárlás feltétele – nemcsak a Media Marktnál – a vásárlást bizonyító eredeti blokk vagy garancialevél, az eredeti – akár bontott – csomagolás, továbbá elvárás az is, hogy a termék ne legyen használt. A Tescónál egyedi elbírálás alapján, de január harmadikáig veszik vissza a hibátlan, ám felesleges vagy nem tetsző meglepetéseket – tudtuk meg –, aligha meglepő, ehhez itt is eredeti blokkot kérnek.

Jellemző, hogy a kisebb –ám főképp a nagy cégek (például plázák) szomszédságában lévő – kereskedőknél is visszaveszik az ajándékot. Ugyanakkor fogyasztóvédők szerint itt azért sok múlik azon, hogy a vevő ne a pultot csapkodva jelenjen meg a kereskedőnél – nem szabad ugyanis arról megfeledkezni, hogy a kereskedőt a törvény nem kötelezi a hibátlan portéka visszavételére. Az „olcsó húsnak híg a leve” aranyszabály itt is érvényes: aki a zömében olcsó, ám fekete-, szürkecsatornából készletező távol-keleti piacokon vagy utcai árusoktól vásárol, az később már jobbára hiába számít az árus jóindulatára, a legritkább esetben tudja becserélni az árut – már ha egyáltalán megtalálja ugyanazt a kereskedőt az ünnepek után is.

Még mindig kevésbé ismert, hogy sajátos szabályok vonatkoznak az interneten –vagy még ritkábban telefonon – megrendelt árura. A hatályos jogszabály szerint ilyenkor a vevő Magyarországon 8 – más uniós országban 7 – napon belül elállhat a vételtől és a vevőnek csak a postaköltséget kell megfizetnie. Azonban itt is lehetnek bökkenők. Európán kívüli kereskedőkre nem vonatkoznak ezek a szabályok sem, így például az Amerikából vagy Távol-Keletről megrendelt árut már később nem lehet visszaküldeni.

Hasonlóan kevésbé ismert, hogy az utóbbi években rendkívül nagy népszerűségnek örvendő internetes aukciós portálokra jelenleg nem vonatkozik a vásárlástól való elállás lehetősége, mivel ott elvileg magánszemélyek kereskednek egymással. (Az más kérdés, hogy számos professzionális kereskedő kínálja a portékáit ezeken az oldalakon, így az unióban jelenleg folyamatban van ennek a szabályozásnak a megújítása.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.